Technologie datových přenosů v optických přístupových sítích FTTx

Loading...
Thumbnail Image
Date
ORCID
Mark
D
Journal Title
Journal ISSN
Volume Title
Publisher
Vysoké učení technické v Brně. Fakulta elektrotechniky a komunikačních technologií
Abstract
Cílem této diplomové práce je popsat problémy spojené s návrhem FTTX sítí a přiblížit čtenáři problematiku datových přenosů v optických přístupových sítích typu PON. V úvodu jsou zmíněny jednotlivé technologie, které již v praxi fungují, a popsány výhody a nevýhody použití topologie bod-bod a bod-multibod. V následujících kapitolách jsou řešeny problémy s vysíláním dat směrem od koncového účastníka (upstream). V další části práce jsou popsány prvky, které byly použity pro navrženou přenosovou trasu. Na základě informací získaných srovnáním jednotlivých sítí a prvků v nich zapojených byl prezentován vlastní návrh přístupové sítě PON. Síť představená v závěru práce je zapojena v topologii bod-multibod. Tato přenosová trasa je simulována v programu OptiSystem, který umožňuje zapojení sítě dle uživateských požadavků i s reálnými hodnotami. Přístupová síť je modelována pro různé přenosové rychlosti a různé vzdálenosti. Zhodnocení vybudované optické trasy vyplývá z naměřených hodnot, jejichž zdrojem je program OptiSystem, a které jsou v závěrečné kapitole shrnuty.
The objective of diploma thesis is describe problems connected with designed of FTTX networks and bring the reader problems of data transmission in optical acces networks the type of PON. In the introduction are mentinoned individual technologies that already operate, and there are describe advantages disadvantages of the use topology point-to-point and point-to-multipoint. In the following chapters are dealt with problems with data broadcasting in the direction from final participant. In the other part of diploma thesis are described elements, that were used for the proposed transmission route. The own PON acces network was presented on the basis information obtained by comparing the various networks and the elements involved in them. The network presented in conclusion diploma thesis is involved in topology point to multipoint. This transmission route is simulated in the program that allows the involvement of network by the user’s need with real values. The acces network is simulated for different transmission speed and different distances. The assesment of created optical route results from the measured values, theirs source is program OptiSystem, these values are summarized in the final chapter.
Description
Citation
MATUŠÍK, L. Technologie datových přenosů v optických přístupových sítích FTTx [online]. Brno: Vysoké učení technické v Brně. Fakulta elektrotechniky a komunikačních technologií. 2009.
Document type
Document version
Date of access to the full text
Language of document
cs
Study field
Telekomunikační a informační technika
Comittee
prof. Ing. Miloslav Filka, CSc. (předseda) doc. Ing. Vladislav Škorpil, CSc. (místopředseda) Ing. Radomír Svoboda, Ph.D. (člen) Ing. Pavel Bezpalec, Ph.D. (člen) Ing. Miroslav Balík, Ph.D. (člen) Ing. Radim Číž, Ph.D. (člen) Ing. Michal Polívka, Ph.D. (člen)
Date of acceptance
2009-06-09
Defence
Popište, jak pracuje AWG vydělování kanálů. Jaký vliv by měla použitá technologie na kapacitu sítě směrem ke koncovému uživateli?
Result of defence
práce byla úspěšně obhájena
Document licence
Standardní licenční smlouva - přístup k plnému textu bez omezení
DOI
Collections
Citace PRO