Brněnský Bronx - změna adresy

Loading...
Thumbnail Image
Date
ORCID
Mark
A
Journal Title
Journal ISSN
Volume Title
Publisher
Vysoké učení technické v Brně. Fakulta architektury
Abstract
Diplomová práce představuje prostorovou studii obnovy veřejných prostor v lokalitě brněnského Bronxu. Práce zahrnuje několik velkých urbanistických a sociálních problémů. Jedná se o řešení problémů sociálně vyloučené oblasti, o otázku soužití s etnickými menšinami a dále o brownfields a řešení vhodné formy gentrifikace problémové čtvrti. Návrh řeší prostupnost největším blokem, který je lemován ulicemi Bratislavská, Hvězdová, Francouzská a Stará. Je zde navržena nová struktura veřejných prostorů - náměstí, která jsou jako korálky navlékány na síť nově navržených ulic. Dále se zabývá zejména tvorbou veřejného prostoru v blízkosti bývalého káznice. V návrhu díky odstranění přístaveb vzniká prostor pro dvě nová náměstí. Kreativní náměstí a Náměstí Romské kultury. Díky vhodné dostavbě nových objektů je podpořeno náměstí a odhalena původní podoba bývalé káznice.
This thesis is a study of the spatial reconstruction of public space in the locality of Brno Bronx. The work includes several large urban and social problems. This is the solution of problems socially excluded areas, the issue of coexistence with ethnic minorities and on brownfields and solving the appropriate forms of gentrification problem area. The proposal addresses the biggest block permeability, which is lined streets of Bratislavská, Hvězdová, and Francouzská. It proposes a new structure of public spaces - squares, which are strung like beads on the newly proposed network of streets. Also engaged in the creation of public space in the vicinity of the former jail. The proposal by removing extensions provide a space for two new squares. Creative square and Square of Roma culture. With the completion of new buildings should be supported by a square and revealed the original appearance of the former jail.
Description
Citation
MIKLOVÁ, K. Brněnský Bronx - změna adresy [online]. Brno: Vysoké učení technické v Brně. Fakulta architektury. 2012.
Document type
Document version
Date of access to the full text
Language of document
cs
Study field
Architektura
Comittee
doc. Ing.arch. Ľúbica Vítková, Ph.D. (předseda) Mgr. Tereza Chrástová (člen) doc. Ing. arch. Jiří Löw (člen) Ing. Petr Suchánek, Ph.D. (člen) Ing. arch. Eugen Točík (člen)
Date of acceptance
2012-05-29
Defence
Result of defence
práce byla úspěšně obhájena
Document licence
Standardní licenční smlouva - přístup k plnému textu bez omezení
DOI
Collections
Citace PRO