Spínaný zdroj s nastavitelným proudovým omezením

Loading...
Thumbnail Image
Date
ORCID
Mark
C
Journal Title
Journal ISSN
Volume Title
Publisher
Vysoké učení technické v Brně. Fakulta elektrotechniky a komunikačních technologií
Abstract
Tato práce se zabývá návrhem a konstrukcí spínaného zdroje s plynulou regulací výstupního napětí a proudu. Pro snížení hmotnosti a rozměrů zdroje jsem se rozhodl realizovat zdroj jako spínaný. Zdroj je pro dosažení lepších parametrů složen ze dvou měničů. Vstupní izolovaný snižující měnič s transformátorem dodává pevné napětí pro regulovatelný výstupní měnič a měřící obvody. Vstupní měnič je řešen jako blokující měnič s jedním tranzistorem. Pro jeho realizaci byl vybrán obvod typu TOPSwitch, což umožnilo významně snížit počet součástek. Výstupní regulovatelný měnič je neizolovaný snižující propustný měnič s jedním tranzistorem. Jako řídicí obvod pro druhý měnič byl vybrán typ TL594, jehož základní zapojení bylo modifikováno tak, aby zdroj splňoval parametry požadované v zadání. K zobrazení výstupních a nastavených hodnot na displeji byl použit procesor ATmega16.
This thesis is focused on design and construction of switched mode power supply with continuous regulation of output voltage and current. The Power supply is designed as a switching power supply to reduce its weight and dimensions. To reach better parameters, it consists of two separate converters. The first one is isolated step-down controller with transformer. It supplies output the second controller (adjustable) and the measuring section with stable voltage. Input converter is designed as a simple single-transistor flyback converter. The TOPSwitch circuit was selected to reduce number of components. Output bench power supply is non-isolated buck converter with single transistor. For second converter the TL594 was selected as a control circuit, which typical aplication was modified to fulfill requirement of the bench power supply. Processor ATmega16 was used to show both required and actual values of current and voltage on a display.
Description
Citation
STANĚK, M. Spínaný zdroj s nastavitelným proudovým omezením [online]. Brno: Vysoké učení technické v Brně. Fakulta elektrotechniky a komunikačních technologií. 2012.
Document type
Document version
Date of access to the full text
Language of document
cs
Study field
Elektronika a sdělovací technika
Comittee
prof. Ing. Ivo Provazník, Ph.D. (předseda) doc. Ing. Tomáš Frýza, Ph.D. (místopředseda) prof. Ing. Lubomír Brančík, CSc. (člen) prof. Ing. Vladimír Šebesta, CSc. (člen) Ing. Ladislav Oppl, Ph.D. (člen) Ing. Karel Ulovec, Ph.D. (člen)
Date of acceptance
2012-06-12
Defence
Student prezentuje výsledky a postupy řešení své bakalářské práce. Následně odpovídá na dotazy vedoucího a oponenta práce a na dotazy členů zkušební komise.
Result of defence
práce byla úspěšně obhájena
Document licence
Standardní licenční smlouva - přístup k plnému textu bez omezení
DOI
Collections
Citace PRO