Laboratorní úlohy využívající průmyslový senzorový systém ADAM

Loading...
Thumbnail Image
Date
ORCID
Mark
D
Journal Title
Journal ISSN
Volume Title
Publisher
Vysoké učení technické v Brně. Fakulta elektrotechniky a komunikačních technologií
Abstract
Cílem této bakalářské práce je seznámit se s průmyslovým senzorovým systémem, realizovaným na měřicím panelu. Je zapotřebí pochopit jeho komunikaci, funkce jednotlivých modulů a navrhnout 2 laboratorní úlohy. Realizovaný průmyslový senzorový systém se skládá z 6-ti modulů řady ADAM 4000 vyráběný firmou Advantech. Jedná se o decentralizovaný měřicí systém, komunikující rozhraním RS-485 a s PC sběrnicí RS-232. První navrženou úlohou je „Určení polohy a hmotnosti závaží“ a druhou úlohou je měření na „Senzoru tepelných veličin“. Použité vyvojové prostředí ADAMview, je bezprostředně určeno k modulům ADAM. Podstata použití senzorového systému zkracuje a zpohodlňuje dobu měření, zpřesňuje měření, usnadňuje zpracování naměřených dat a umožňuje značnou automatizaci měření.
Main task of the Bachelor Thesis is to familiarize with industry sensor systems that are realized on measuring panel. It is necessary to understand its communication and suggest 2 laboratory exercises. Realized industrial sensor system is assembled of 6 ADAM 4000 modules, which are made by Advantech company. It is decentralized measuring system, comunicating by interface RS-485 and with PC by bus RS-232. The first designed exercise is „Determination of position and mass weight“ and second exercise is measurement on „Thermal quantity sensor“. It was measured in developing environment ADAMview which is designated for modules ADAM. The reason for usage of sensor system is to reduce the time of measurement, make it more confortable, more accurate, simplify elaborating results and makes it possible for considerable automatization of measurement.
Description
Citation
BOCEK, J. Laboratorní úlohy využívající průmyslový senzorový systém ADAM [online]. Brno: Vysoké učení technické v Brně. Fakulta elektrotechniky a komunikačních technologií. 2009.
Document type
Document version
Date of access to the full text
Language of document
cs
Study field
Teleinformatika
Comittee
doc. Ing. Ivan Rampl, CSc. (předseda) Ing. Ladislav Káňa (místopředseda) Ing. Jiří Krejčí, Ph.D. (člen) Ing. Jiří Kouřil (člen) prof. Ing. Jaroslav Koton, Ph.D. (člen) Ing. Jaromír Mačák, Ph.D. (člen)
Date of acceptance
2009-06-16
Defence
Result of defence
práce byla úspěšně obhájena
Document licence
Standardní licenční smlouva - přístup k plnému textu bez omezení
DOI
Collections
Citace PRO