Systémová elektroinstalace a její výkonová bilance

No Thumbnail Available
Date
Authors
Horenský, Martin
ORCID
Advisor
Macháček, Jan
Referee
Bátora, Branislav
Mark
B
Journal Title
Journal ISSN
Volume Title
Publisher
Vysoké učení technické v Brně. Fakulta elektrotechniky a komunikačních technologií
Abstract
Bakalářská práce se v teoretické části zabývá obecně problematikou systémových elektroinstalací. Úvodní část práce zahrnuje obecné seznámení. Postupně jsou popsány odlišnosti od klasické elektroinstalace, vzájemné porovnání výhod, nevýhod a pořizovacích nákladů. Krátce je popsán vývoj od historicky prvních pokusů, až po v současnosti nejznámější řešení výrobců. Následuje rozdělení a popis používaných systémů dle několika kritérií. V další kapitole je provedena rešerše nejznámějších systémových elektroinstalací od různých výrobců. Podrobně jsou v práci popsány systémy iNELS a Ego-n. U každého systému jsou uvedeny základní funkce, struktura propojení, použité sběrnice, způsob programování, shrnutí výhod a nevýhod. Navíc je proveden stručný popis systémových komponent. Praktická část má za úkol stanovení vlastní spotřeby komponent systémové elektroinstalace v typovém rodinném domě. Kalkulace a měření je provedena pro tři systémy – iNELS, Ego-n a KNX. Nejdříve jsou určeny požadavky, které by měla instalace splňovat. Na základě požadavků je vytvořen soupis komponent daných systémů v instalaci. Dle technických katalogů jsou určeny teoretické příkony jednotlivých instalací. Dále je uveden postup zkušebního měření na výukových panelech. Výsledky z měření jsou zpracovány a porovnány s katalogovými údaji jednotlivých komponent. Příkony jednotlivých instalací jsou dále vypočteny z naměřených hodnot. Výsledky získané z naměřených a teoretických údajů jsou porovnány. Z jednotlivých vypočtených příkonů je určena roční platba za vlastní spotřebu systémové elektroinstalace. U každého měřeného systému jsou zaznamenány a popsány datové přenosy procházející sběrnicí. V závěru práce je uvedeno kompletní zhodnocení dosažených výsledků.
Bachelor thesis deals with the theoretical part of the general problem of system wiring. The introductory part includes a general introduction. Gradually are described differences from classical wiring, to compare the advantages, disadvantages and cost. Shortly is described historical development from the first attempts to currently solution used by manufacturers. Subsequently used systems are divided into several groups and described. In the next chapter is performed research most famous electrical system from different manufacturers. In thesis there are described systems iNELS and Ego-n in detail. For each system are described basic functions, linking structure, used bus, the method of programming, a summary of advantages and disadvantages. In addition is made a brief description of system components. The practical part is focused on establishing own consumption of system wiring components in the model family home. Calculations and measurements are performed for three systems - iNELS, Ego-n and KNX. First, there are designed requirements that should meet the installation. Based on the requirements is created list of components of the systems installed - for each installation according to appropriate system.. From technical catalogs are designed theoretical input powers of each installation. The following is a test procedure for measuring educational panels. Results of measurements are processed and compared with catalog data for each component. In addition input powers are calculated from individual installation measured values. Results obtained from the measured and theoretical data are compared. From the each calculated power consumption is determined annual payment for consumption the system wiring. For each measurement system are recorded and reported data transfers through the bus. A complete evaluation of the results is shown in conclusion.
Description
Citation
HORENSKÝ, M. Systémová elektroinstalace a její výkonová bilance [online]. Brno: Vysoké učení technické v Brně. Fakulta elektrotechniky a komunikačních technologií. 2012.
Document type
Document version
Date of access to the full text
Language of document
cs
Study field
Silnoproudá elektrotechnika a elektroenergetika
Comittee
doc. Ing. Petr Mastný, Ph.D. (předseda) doc. Ing. Vladimír Blažek, CSc. (místopředseda) doc. Ing. Petr Baxant, Ph.D. (člen) doc. Ing. Ilona Lázničková, Ph.D. (člen) Ing. Martin Štefanka, Ph.D. (člen)
Date of acceptance
2012-06-14
Defence
Student prezentoval svou bakalářskou práci. Otázky uvedené v posudcích student odpověděl. Dotazy doc. Baxanta byly zodpovězeny. Ing. Štefanka vyzval diplomanta vyzval k nakreslení kruhové sítě a naznačení propojení jednotlivých komponent. Dále položil dotaz: „Jaké jsou rozdíly radiálního a kruhového zapojení?“ „Jaké jsou výhody kruhového zapojení?“ Student nedokázal přesně odpovědět. Diplomant dále prokázal dobré znalosti dané problematiky. Doc. Blažek položil dotaz týkající se objasnění funkčnosti systému dle schémat v práci, který byl diplomantem objasněn. Docent Blažek dále upozornil na nepřesnosti v terminologii uvedené v práci.
Result of defence
práce byla úspěšně obhájena
Document licence
Standardní licenční smlouva - přístup k plnému textu bez omezení
DOI
Collections
Citace PRO