Palivový cyklus jaderné elektrárny Temelín

Loading...
Thumbnail Image
Date
ORCID
Mark
A
Journal Title
Journal ISSN
Volume Title
Publisher
Vysoké učení technické v Brně. Fakulta elektrotechniky a komunikačních technologií
Abstract
Tato bakalářská práce se zabývá střední částí palivového cyklu jaderné elektrárny Temelín. Popisuje obecně celý palivový cyklus, od těžby uranu až po trvalé uložení vyhořelého paliva a stručně se zmiňuje o možnostech jeho přepracování. Největší pozornost je ovšem věnována střední části palivového cyklu. Práce se dále orientuje na jadernou elektrárnu Temelín. Stručně popisuje používaný reaktor VVER-1000 i jeho aktivní zónu a jsou zde blíže popsána obě dvě používaná paliva, v současnosti používané palivo od ruské společnosti TVEL i v minulosti používané palivo od americké společnosti Westinghouse. Je zde popsán vývoj palivového cyklu od uvedení elektrárny do provozu až po současnost a jsou zmíněny provozní problémy s palivem americké společnosti. Práce se také zabývá delšími než ročními cykly a snaží se kvantifikovat jejich základní přínosy oproti ročním cyklům. V práci je velmi jednoduchým způsobem proveden návrh prodlouženého palivového cyklu a jeho zhodnocení z hlediska ekonomie provozu a organizace odstávek.
This bachelor's thesis deals with the central part of a fuel cycle in the power plant of Temelín. It describes generally the whole fuel cycle, from the process of uranium mining up to permanent storage of burned-up material and it shortly mentiones possibilities of its remaking. Neverthless, the main point is the middle part of the fuel cycle. In the next parts, the thesis concentrates on the power plant of Temelín. It describes shortly the WER-1000 reactor, which is being used there, and the active zone as well. There is a further description of both fuels used there, a fuel form a Russian corporation of TVEL, which is used nowadays, as well as a fuel from an American corporation of Westinghouse used in the past. The thesis then deals with the development of a fuel cycle from the moment of launching the power plant up to the present. The problems with the fuel from the American corporation are mentioned here as well. Then it concentrates on more-than-year long cycles and tries to quantify their contribution. The thesis contains a very simple project of an elongated fuel cycle and his evaluation from the point of working economy and organisation of shutdowns.
Description
Citation
JEŽEK, M. Palivový cyklus jaderné elektrárny Temelín [online]. Brno: Vysoké učení technické v Brně. Fakulta elektrotechniky a komunikačních technologií. 2012.
Document type
Document version
Date of access to the full text
Language of document
cs
Study field
Silnoproudá elektrotechnika a elektroenergetika
Comittee
doc. Ing. Antonín Matoušek, CSc. (předseda) prof. Ing. Jiří Drápela, Ph.D. (místopředseda) doc. Ing. Jiří Raček, CSc. (člen) doc. Ing. Karel Katovský, Ph.D. (člen) Ing. Martin Paar, Ph.D. (člen) doc. Dr. Ing. Jiří Gurecký (člen) Ing. František Vybíralík, CSc. (člen)
Date of acceptance
2012-06-14
Defence
Student prezentoval bakalářskou práci. Byly přečteny posudky i dotazy oponenta. Student dotazy oponenta vysvětlil s doplňujícími dotazy doc. Račka na rozdíl označení PWR a VVER v bakalářské práci. Dále byl položen dotaz na "měrnou spotřebu kilogramu U235" a na tlak plynu v palivovém proutku na začátku a konci kampaně. Student odpověděl částečně správně.
Result of defence
práce byla úspěšně obhájena
Document licence
Standardní licenční smlouva - přístup k plnému textu bez omezení
DOI
Collections
Citace PRO