Malý fotovoltaický systém

Loading...
Thumbnail Image
Date
ORCID
Mark
A
Journal Title
Journal ISSN
Volume Title
Publisher
Vysoké učení technické v Brně. Fakulta strojního inženýrství
Abstract
Bakalářská práce popisuje dnešní podobu fotovoltaiky. V úvodní časti je popsán samotný zdroj solární energie, základní princip její přeměny na elektrickou a jeho historie. V navazujících oddílech práce shrnuje druhy fotovoltaických článků, jejich členění z hlediska ekonomického, druhu použitého materiálu a stručný popis získaných vlastností. Vlastní práce dále obsahuje konstrukci fotovoltaických panelů a následné uspořádání do celků (systémů) s připojením k distribuční elektrické síti nebo bez něj, shrnuje dostupné technologie vhodné pro zvyšování účinnosti a současné legislativní podmínky pro provoz fotovoltaických elektráren v České republice. Nosná část celé práce je založena na návrhu fotovoltaického systému grid-on pro reálný objekt - rodinný dům. Zahrnuje komplexní studii zabývající se polohou daného objektu, volbou vhodných komponent a výpočtem jejich celkové produkované elektrické energie včetně teoretické kalkulace návratnosti investic. V závěrečné části jsou prezentovány dosažené cíle, výhody a nevýhody investice a samotná realizovatelnost projektu v praxi.
This thesis describes the fotovoltaics at the present time. Introduction includes information regarding to resources of solar energy, main principle of transformation solar energy to electrical and history. Next parts summarise types of solar cells in economical term, types of material and description of their properties. Thesis includes the construction of fotovoltaic panel and its configuration to fotovoltaic systems with or without connection to electrical power network, contains convenient technologies for improving efficiency and the czech legislation. Final part focuses on designing grid-on system for real object including komplex study of object location, used components and calculation of whole produced electric energy and pay-back time. The main aims are presented in conclusion as well as advantages and disadvantages of the investment.
Description
Citation
JUST, J. Malý fotovoltaický systém [online]. Brno: Vysoké učení technické v Brně. Fakulta strojního inženýrství. 2010.
Document type
Document version
Date of access to the full text
Language of document
cs
Study field
Strojní inženýrství
Comittee
doc. Ing. Zdeněk Skála, CSc. (předseda) doc. Ing. Jiří Pospíšil, Ph.D. (místopředseda) doc. Ing. Jan Fiedler, Dr. (člen) Ing. Jiří Martinec, Ph.D. (člen) Ing. Jiří Škorpík, Ph.D. (člen) Ing. Martin Lisý, Ph.D. (člen)
Date of acceptance
2010-06-18
Defence
Result of defence
práce byla úspěšně obhájena
Document licence
Standardní licenční smlouva - přístup k plnému textu bez omezení
DOI
Collections
Citace PRO