Optimalizace vícepásmových antén v programu MATLAB

Loading...
Thumbnail Image
Date
ORCID
Mark
C
Journal Title
Journal ISSN
Volume Title
Publisher
Vysoké učení technické v Brně. Fakulta elektrotechniky a komunikačních technologií
Abstract
Tématem této Bakalářské práce jsou optimalizace pomocí globálních metod a jejich implementace v programu MATLAB. Nejprve je rozebrána teorie planárních antén, způsob jejich použití a možnosti napájení. Dále je popsána obecná teorie o optimalizacích. Nejprve je rozebrána teorie lokálních a globálních optimalizačních metod. Z globálních optimalizačních metod byla vybrána metoda roje částic PSO. Je podrobně rozebrána její teorie a způsob aplikace na optimalizaci planární antény. V další části je popsána implementace algoritmu PSO do prostředí MATLAB a využití takto naprogramované metody k optimalizaci dodaného modelu planární antény v prostředí COMSOL Multiphysics. Tento model se podařilo optimalizovat na požadované frekvence (1,8 GHz a 2,4 GHz). Jsou zde prezentovány výsledky z optimalizace – změny frekvence v iteracích, změny jednotlivých rozměrů v iteracích. Dále bylo provedeno ověření získaných výsledků v programu CST Microwave Studio. Vzhledem k odlišnostem výsledků mezi COMSOL Multiphysics a CST Microwave Studio bylo nutné provést doladění antény na požadované kmitočty. Nakonec jsou prezentovány výsledky doladěné antény (průběh činitele odrazu na vstupu antény S11, vyzařovací diagramy a rozložení proudu na anténě).
The theme of this Bachelor thesis is the optimalization with the help of global methods and their implementation in MATLAB. Firstly, the theory of planar antennae, the ways of their use and the power supply options are analysed. As the next item, the general theory of optimalization is described. Firstly, the theories of local and global optimalization methods are mentioned. The method of Particle Swarm Optimization was chosen from the global optimalization methods. Its theory is explained and the way of applying it to optimalization of the planar antenna is mentioned. In the following part, the implementation of PSO algorithm to MATLAB environment and the usage of this method, programmed to optimalize a provided model of planar antenna in COMSOL Multiphysics, are described. The model was succesfully optimalized to required frequences (1,8 GHz and 2,4 GHz). The results of the optimalization are presented in this part, too – changes of frequency in iteration, changes of the particular measures in iterations. As the following step, the verification of the acquired results was performed in CST Microwave Studio. After considering the differences of results between COMSOL Multiphysics a CST Microwave Studio, an adjustment of the antenna to the required frequency had to be made. At the end, the results of the adjusted antenna are presented (development of return loss of antenna S11, radiating pattern and current distribution in the antenna).
Description
Citation
ŽABOKRTSKÝ, M. Optimalizace vícepásmových antén v programu MATLAB [online]. Brno: Vysoké učení technické v Brně. Fakulta elektrotechniky a komunikačních technologií. 2008.
Document type
Document version
Date of access to the full text
Language of document
cs
Study field
Elektronika a sdělovací technika
Comittee
prof. Ing. Ivo Provazník, Ph.D. (předseda) prof. Ing. Tomáš Kratochvíl, Ph.D. (místopředseda) doc. Ing. Jiří Sedláček, CSc. (člen) Doc. Ing. Josef Dobeš, CSc. (člen) Ing. Zbyněk Lukeš, Ph.D. (člen) prof. Ing. Stanislav Zvánovec, Ph.D. (člen)
Date of acceptance
2008-06-16
Defence
Student prezentuje výsledky a postupy řešení své bakalářské práce. Následně odpovídá na dotazy vedoucího a oponenta práce a na dotazy členů zkušební komise.
Result of defence
práce byla úspěšně obhájena
Document licence
Standardní licenční smlouva - přístup k plnému textu bez omezení
DOI
Collections
Citace PRO