Automatická konfigurace síťových prvků Cisco akademie

Loading...
Thumbnail Image
Date
ORCID
Mark
A
Journal Title
Journal ISSN
Volume Title
Publisher
Vysoké učení technické v Brně. Fakulta elektrotechniky a komunikačních technologií
Abstract
Tato bakalářská práce se zabývá návrhem a implementací systému pro automatickou konfiguraci síťových zařízení Cisco. Systém se jmenuje AutoConf a je určen pro vzdálené kopírování konfiguračních souborů z eagle-serveru na přepínače a směrovače v učebně Cisco akademie. Ovládán je pomocí webových stránek umístěných na eagle-serveru. V tomto systému smí uživatel vytvářet nové laboratorní cvičení s konfiguračními soubory pro síťová zařízení, a pak je použít v konfiguracích. Informace o vykonaných konfiguracích jsou umístěny v relační databázi MySQL. Síťová zařízení, která budou konfigurována pomocí systému AutoConf, musí byt spojena s eagle-serverem. Pro nastavení spojení mezi síťovým zařízením a eagle-serverem byl vytvořen mechanizmus rozhodování. Pokud při startu síťového zařízení mechanizmus detekuje fyzické spojení síťového zařízení s eagle-serverem, nastaví dané zařízení pro komunikaci s eagle-server.
This bachelor´s thesis deals with proposal and system implementation for automatic configuration of Cisco network devices. This system is called AutoConf and it is intended for distant copying configuration files from eagle-server to the switches and routers in Cisco academy laboratory. It is handled by web pages placed on eagle-server. In this system, user can create new laboratory exercises with configuration files for network devices and then these files could be used for configurations. Informations about done configurations are saved in relation database MySQL. Network devices which will be configured by system AutoConf have to be connected with eagle-server. To setup their connection settings was created decision-making mechanism. If it detects physical connection between network device and eagle-server before network device starts, it will set network device for communication with eagle-server.
Description
Citation
VERNER, L. Automatická konfigurace síťových prvků Cisco akademie [online]. Brno: Vysoké učení technické v Brně. Fakulta elektrotechniky a komunikačních technologií. 2009.
Document type
Document version
Date of access to the full text
Language of document
cs
Study field
Teleinformatika
Comittee
prof. Ing. Jiří Mišurec, CSc. (předseda) prof. Ing. Andrej Lúč, CSc. (místopředseda) prof. Ing. Dan Komosný, Ph.D. (člen) Ing. Martin Koutný, Ph.D. (člen) Ing. Martin Sýkora (člen) doc. Ing. Jiří Hošek, Ph.D. (člen) Ing. Pavel Hanák, Ph.D. (člen)
Date of acceptance
2009-06-17
Defence
Jakým způsobem je možné realizovat ochranu proti útoku typu SQL injection? Konfigurace pomocí telnetu nebo ssh? Jak dlouho trvá proces inicializace?
Result of defence
práce byla úspěšně obhájena
Document licence
Standardní licenční smlouva - přístup k plnému textu bez omezení
DOI
Collections
Citace PRO