Identifikace vybraných druhů probiotických bakterií v potravinových doplňcích

Loading...
Thumbnail Image
Date
ORCID
Mark
A
Journal Title
Journal ISSN
Volume Title
Publisher
Vysoké učení technické v Brně. Fakulta chemická
Abstract
Bifidobakterie a laktobacily jsou gram pozitivní bakterie patřící do skupiny bakterií mléčného kvašení. Jsou běžnou součástí mikroflóry trávícího traktu člověka, hrají důležitou roli ve výživě a zdraví, prevenci tvorby a kolonizaci trávícího traktu patogeny a udržování slizniční imunity. V současnosti jsou používány při výrobě funkčních potravinových výrobků a farmaceutických preparátů. Na detekci a identifikaci bakterií rodu Bifidobacterium a Lactobacillus se využívá polymerázová řetězová reakce (PCR) se specifickými primery pro daný rod, při které dochází k amplifikaci určitého úseku DNA in vitro. V této práci byla ze tří potravinových doplňků (Pangamin Bifi plus, Biopron Junior a Probiodom) izolována celková DNA metodou fenolové extrakce a pomocí rodově specifické PCR byly amplifikovány produkty o velikosti 523 bp (Bifidobacterium) a 250 bp (Lactobacillus). Ve všech třech výrobcích byla prokázána přítomnost bakterií obou bakteriálních rodů.
Bifidobacteria and lactobacilli are gram-positive bacteria which belong to the lactic acid bacteria group. They are ordinary constituents of gastrointestinal microflora, play a pivotal role in human nutrition and health, prevent pathogen colonization and maintain normal mucosal immunity. In present days they are used in production of functional food products and pharmaceutical additives. Polymerase chain reaction (PCR) is used to the detection and identification of bacteria which belong to the genus of Bifidobacterium and Lactobacillus. Specific primers for each genus are used in PCR reactions for in vitro amplification of definite part of DNA. In this work, total DNA was isolated from three additives (Pangamin Bifi plus, Biopron Junior and Probiodom) by the method of phenol extraction and amplified using genus-specific PCR primers giving amplicons of 523 bp (Bifidobacterium) and 250 bp (Lactobacillus). Occurrence of bacteria of both genera was proved in all of the three tested probiotic products.
Description
Citation
BUBENÍKOVÁ, L. Identifikace vybraných druhů probiotických bakterií v potravinových doplňcích [online]. Brno: Vysoké učení technické v Brně. Fakulta chemická. 2009.
Document type
Document version
Date of access to the full text
Language of document
cs
Study field
Biotechnologie
Comittee
prof. Ing. Peter Šimko, DrSc. (předseda) doc. Ing. Jiřina Omelková, CSc. (místopředseda) prof. RNDr. Ivana Márová, CSc. (člen) doc.Ing.Jan Světlík, CSc. (člen) doc. Ing. Bohuslav Rittich, CSc. (člen) doc. RNDr. Alena Španová, CSc. (člen)
Date of acceptance
2009-06-23
Defence
1. Studentka seznámila členy komise s náplní a cílem bakalářské práce. 2. Byly přečteny posudky na bakalářskou práci. 3. Studentka akceptovala všechny připomínky oponenta a na všechny otázky odpověděla v plné šíři.
Result of defence
práce byla úspěšně obhájena
Document licence
Standardní licenční smlouva - přístup k plnému textu bez omezení
DOI
Collections
Citace PRO