Analýza bezpečnosti síťových protokolů

Loading...
Thumbnail Image
Date
ORCID
Mark
E
Journal Title
Journal ISSN
Volume Title
Publisher
Vysoké učení technické v Brně. Fakulta elektrotechniky a komunikačních technologií
Abstract
Tématem mé bakalářské práce je analýza bezpečnosti síťových protokolů. Protože je síťových protokolů velké množství, ve své práci popisuji pouze několik z nich. Mým úkolem je popsat strukturu modelu TCP/IP z hlediska bezpečnosti, rozhodl jsem se tedy, že rozdělím svou práci na 2 dílčí části. První je popis jednotlivých vrstev a nastínění možností zabezpečení, druhá se týká konkrétních, mnou zvolených, protokolů, konkrétně jejich detailnímu popisu a možnostmi zabezpečení. V závěru práce je mým úkolem popsat nástroje a metody útoků na vybrané protokoly. Zvolil jsem si protokol FTP, protokol HTTP a protokol SSL. Jako nástroje jsem si zvolil programy Wireshark, Brutus a SSLSTRIP.
The aim of my bachalor’s thesis is security of net protocols analysis. Because of the huge number of net protocols, I’ve decided to choose only a few of them to describe. My task is to describe the TCP/IP model structure in term of security, so I have chosen to devide my thesis into two separate parts. The first part contains describtions of particular TCP/IP layers and adumbration of possibilities of securing. The second part contains more accurate describtions of some chosen protocols, mostly the case of their security. At the close of my work it is my task to describe some utilities and methods which can be used to accomplish an successful attack on chosen net protocols. I have chosen protocols HTTP, FTP and SSL. As the utilities I have chosen programs Wireshark, Brutus and SSLSTRIP.
Description
Citation
BEDNAŘÍK, J. Analýza bezpečnosti síťových protokolů [online]. Brno: Vysoké učení technické v Brně. Fakulta elektrotechniky a komunikačních technologií. 2009.
Document type
Document version
Date of access to the full text
Language of document
cs
Study field
Teleinformatika
Comittee
doc. Ing. Vít Novotný, Ph.D. (předseda) doc. Ing. Kamil Říha, Ph.D. (místopředseda) Ing. David Kubánek, Ph.D. (člen) Ing. Stanislav Uchytil, Ph. D. (člen) Ing. Ivan Míča, Ph.D. (člen) Ing. Vít Daněček (člen)
Date of acceptance
2009-06-17
Defence
Jaký byl časový limit hledání hesla metodou brute-force? Jsou popisované útoky směrované na samotné protokoly?
Result of defence
práce byla úspěšně obhájena
Document licence
Standardní licenční smlouva - přístup k plnému textu bez omezení
DOI
Collections
Citace PRO