Stanovení vonných látek rostlinného původu v potravinách

Loading...
Thumbnail Image
Date
ORCID
Mark
A
Journal Title
Journal ISSN
Volume Title
Publisher
Vysoké učení technické v Brně. Fakulta chemická
Abstract
Aromaticky aktivní látky vhodné k aromatizaci potravin jsou především rostlinného původu. Je nutné brát v úvahu i možné alergenní účinky některých z nich. Teoretická část této práce obecně charakterizuje vonné látky rostlinného původu a pojednává o jejich biologických účincích. Zároveň popisuje metody vhodné k jejich izolaci a analýze, s bližším zaměřením na metody použité v této práci - mikroextrakci tuhou fází a plynovou chromatografii. Cílem experimentální části bylo vytvořit, optimalizovat a validovat metodu pro stanovení vybraných alergenních aromaticky aktivních látek a umožnit následně její použití v širokém spektru potravinových i jiných výrobků.
The aroma compounds suitable for food flavouring are mainly of plant origin. It is necessary to take into account the possible allergic effects of some of them. The theoretic part of this thesis is focused on aroma compounds and their biological effects. It also describes methods useful for their isolation and analysis with a nearer intent on the methods used in this thesis - solid phase microextraction and gas chromatography. The aim of the experimental part was to establish, optimise and validate the method for determination of allergic aroma compounds chosen and subsequently to enable its using in wide spectrum of food and other products.
Description
Citation
JELÍNKOVÁ, M. Stanovení vonných látek rostlinného původu v potravinách [online]. Brno: Vysoké učení technické v Brně. Fakulta chemická. 2009.
Document type
Document version
Date of access to the full text
Language of document
cs
Study field
Potravinářská chemie a biotechnologie
Comittee
prof. Ing. Peter Šimko, DrSc. (předseda) doc. Ing. Jiřina Omelková, CSc. (místopředseda) prof. RNDr. Ivana Márová, CSc. (člen) prof. Ing. Mojmír Rychtera, CSc. (člen) doc. Ing. Bohuslav Rittich, CSc. (člen) doc. RNDr. Alena Španová, CSc. (člen)
Date of acceptance
2009-06-08
Defence
1. Diplomantka seznámila členy komise s náplní a cílem diplomové práce. 2. Byly přečteny posudky na diplomovou práci. 3. Diplomantka akceptovala všechny připomínky oponenta a na všechny otázky odpověděla v plné šíři. 4. Diskuse: prof. Šimko: Graf č. 4.1 na str. 42 - křivka ze 3 bodů - není to exaktní - jak si vysvětlujete její průběh? Pro optimalizaci metody je třeba více experimentů. doc. Márová: Proč byla zvolena právě tato skupina alergenů? prof. Šimko: Víte, že eugenol se vyskytuje i v uzených klobásách?
Result of defence
práce byla úspěšně obhájena
Document licence
Standardní licenční smlouva - přístup k plnému textu bez omezení
DOI
Collections
Citace PRO