Napájení domu energií z obnovitelných zdrojů

Loading...
Thumbnail Image
Date
ORCID
Mark
A
Journal Title
Journal ISSN
Volume Title
Publisher
Vysoké učení technické v Brně. Fakulta elektrotechniky a komunikačních technologií
Abstract
Tato bakalářská práce se zabývá možnostmi využití obnovitelných zdrojů energii pro napájení rodinného domu. V teoretické části je zpracována rešerše ohledně dostupných technologii využívající solární kolektory, fotovoltaické panely a tepelné čerpadla. V praktické části jsou pro konkrétní rodinný dům vypočteny předpokládané hodnoty potřeb energie na vytápění, ohřev teplé vody a pokrytí spotřeby elektrických zařízení. Z těchto hodnot se vychází při návrhu systému, využívající tepelné čerpadlo vzduch-voda pro vytápění a ohřev teplé vody. Pro částečné pokrytí spotřeby elektrické energie je proveden srovnávací návrh fotovoltaického systému využívající polykrystalickou a tenkovrstvou technologii. Na závěr jsou navržené systémy zhodnoceny z technického a ekonomického hlediska.
This bachelor thesis deals with possibilities of utilization of renewable energy sources for domestic power supply. In theoretical part is created research about available technologies using solar collectors, photovoltaic systems and heat pumps. In practical part there are calculated expected values of energy needed for heating of family house, domestic hot water heating and electrical consumption of appliances. These values are bases for system design using air to water heat pump for heating and domestic hot water heating. As far as photovoltaic system is concerned there is comparative design of systems using polycrystalline and thin-layer technology. At the end both designed systems are evaluated from technical and economical points of view.
Description
Citation
GABORČÍK, M. Napájení domu energií z obnovitelných zdrojů [online]. Brno: Vysoké učení technické v Brně. Fakulta elektrotechniky a komunikačních technologií. 2012.
Document type
Document version
Date of access to the full text
Language of document
cs
Study field
Silnoproudá elektrotechnika a elektroenergetika
Comittee
doc. Ing. Antonín Matoušek, CSc. (předseda) prof. Ing. Jiří Drápela, Ph.D. (místopředseda) doc. Ing. Jiří Raček, CSc. (člen) doc. Ing. Karel Katovský, Ph.D. (člen) Ing. Martin Paar, Ph.D. (člen) doc. Dr. Ing. Jiří Gurecký (člen) Ing. František Vybíralík, CSc. (člen)
Date of acceptance
2012-06-14
Defence
Student prezentoval svou bakalářskou práci. Byly přečteny posudky i s otázkami oponenta. Student zodpověděl otázky oponenta i s doplňujícími otázkami předsedy komise. U třetí otázky bylo konstatována chyba v bakalářské práci. Doc. Drápela měl doplňující otázku na výpočet tepelné bilance objektu - nejasný původ hodnoty tepelné ztráty. Dále byla vznešena otázka na výpočet výkonu FV panelů. Student zodpověděl na všechny dotazy a podal dostatečné vysvětlení. Doc. Raček měl doplňující otázku na původ údajů, bylo vysvětleno.
Result of defence
práce byla úspěšně obhájena
Document licence
Standardní licenční smlouva - přístup k plnému textu bez omezení
DOI
Collections
Citace PRO