Využití biomasy v energetice

Loading...
Thumbnail Image
Date
ORCID
Mark
B
Journal Title
Journal ISSN
Volume Title
Publisher
Vysoké učení technické v Brně. Fakulta elektrotechniky a komunikačních technologií
Abstract
Tato Bakalářská práce je zaměřena na zpracování a využití biomasy v energetickém průmyslu. Jsou zde popsány jednotlivé typy zpracování biomasy. Je možné najít porovnání jednotlivých státu EU a celého světa co se týče využití biomasy. Část práce je věnována ekonomickému hodnocení projektu zaměřeného na biomasu, jsou zde uvedeny nejčastější ekonomické metody, pomocí kterých se hodnotí efektivnost plánovaných projektů. Jelikož ceny nejen biomasy každým rokem stoupají, je zde přehledně uveden vývoj cen plynu, biomasy a uhlí jako hlavních zdrojů tepelné energie pro domácnosti za posledních 5 let. Praktickou část tvoří ekonomické zhodnocení výměny plynového kotle za kotel spalující biomasu pro rodinný dům. Výpočet je proveden na základě reálných dat z faktur pro topnou sezónu. V závěru je zhodnocen celkový pohled na biomasu a její očekávaný vývoj.
This bachelor’s thesis deals with processing and utilization of biomass energy in the power industry. There are described single types of processing of biomass. It is possible to find a comparison between countries in EU and other countries from all over the world as far as utilization of biomass is concerned. Another part of this thesis is the comparison of the main economics evaluations which are generally used for efficiency evaluation of planned projects involved in the power industry. Due to the rising prices of biomass and other kinds of fuel, there is a progress of prices of gas, biomass and coal for the last five years. The practical part is the evaluation of gas boiler exchanged for biomass boiler. The calculation is based on real data taken from invoice from heating season. At the conclusion there’s the general viewpoint on biomass and its development.
Description
Citation
BAŽANT, Z. Využití biomasy v energetice [online]. Brno: Vysoké učení technické v Brně. Fakulta elektrotechniky a komunikačních technologií. 2012.
Document type
Document version
Date of access to the full text
Language of document
cs
Study field
Silnoproudá elektrotechnika a elektroenergetika
Comittee
prof. Ing. Petr Toman, Ph.D. (předseda) doc. Ing. Vladimír Blažek, CSc. (místopředseda) prof. Ing. Zdeněk Hradílek, DrSc. (člen) doc. Ing. Petr Baxant, Ph.D. (člen) doc. Ing. Petr Mastný, Ph.D. (člen) Ing. Martin Štefanka, Ph.D. (člen)
Date of acceptance
2012-06-14
Defence
Student představil svou bakalářskou práci a odpověděl na otázky z posudků. Pan prof. Hradílek položil následující dotaz. Jaké poměry výroby elektrické a tepelné energie byste nastavil v kogenerační jednotce s ohledem na měnící se roční období? Student otázku zodpověděl nepřesně. Doc. Blažek položil výtku, že rovnice nejsou číslovány dle požadavků. Doc. Baxant položil dotaz, zda do ekonomických výpočtu bylo počítáno s trendem vývoje cen srovnávaných paliv. Student odpověděl, že nikoliv.
Result of defence
práce byla úspěšně obhájena
Document licence
Standardní licenční smlouva - přístup k plnému textu bez omezení
DOI
Collections
Citace PRO