Akvizice MRI obrazových sekvencí pro preklinické perfusní zobrazování

Loading...
Thumbnail Image
Date
ORCID
Mark
A
Journal Title
Journal ISSN
Volume Title
Publisher
Vysoké učení technické v Brně. Fakulta elektrotechniky a komunikačních technologií
Abstract
Úkolem diplomové práce je prostudovat akviziční metody pro perfusní zobrazování zaloţené na dynamickém MR zobrazování s T1 kontrastem. Jsou zde popsány metody měření relaxačního času T1 a moţnosti hodnocení výsledků. Dále jsou zde popsány fantomy a způsob jejich vyuţití. A je zde zmíněn akviziční protokol pro dynamické perfusní zobrazování. Dále je zde podrobně popsán vytvořený program pro automatické ovládání NMR systému. V experimentální části jsou provedena měření na statickém a dynamickém fantomu a jsou zde také vyhodnoceny perfusní parametry ze sekvence Flash.
The task of this thesis is to study methods for the acquisition perfusní imaging based on dynamic MR imaging with T1 contrast. It describes methods of measurement of T1 relaxation time and the possibility of evaluating the results. It further describes the phantoms and their use. And it is here mentioned for the dynamic acquisition protocol perfusní imaging. There is also described in detail created a program for automatic control of the NMR system. In the experimental measurements are performed on static and dynamic phantom, are also evaluated perfusion parameters from the Flash sequence.
Description
Citation
KRÁTKÁ, L. Akvizice MRI obrazových sekvencí pro preklinické perfusní zobrazování [online]. Brno: Vysoké učení technické v Brně. Fakulta elektrotechniky a komunikačních technologií. 2012.
Document type
Document version
Date of access to the full text
Language of document
cs
Study field
Biomedicínské inženýrství a bioinformatika
Comittee
prof. Ing. Jiří Jan, CSc. (předseda) Ing. Radovan Jiřík, Ph.D. (místopředseda) Mgr. Dušan Hemzal, Ph.D. (člen) RNDr. Petr Fuchs, Ph.D. (člen) doc. Ing. Daniel Schwarz, Ph.D. (člen)
Date of acceptance
2012-06-06
Defence
Studentka prezentovala výsledky své práce a komise byla seznámena s posudky. Byly položeny otázky oponenta, na které studentka odpověděla. Otázku položil Mgr. Hemzal ohledně milimolární koncentrace látky. Jaké jsou fyziologické koncentrace některých látek v těle? Jejich jednotky? Prof. Jan položil otázku ohledně akvizice dat. Co ukládáte za data (k-prostor nebo výsledné snímky)? Na co má vliv volba počtu řádků v k-prostoru? Studentka odpověděla na otázky členů komise.
Result of defence
práce byla úspěšně obhájena
Document licence
Standardní licenční smlouva - přístup k plnému textu bez omezení
DOI
Collections
Citace PRO