Hluková mapa v GIS

Loading...
Thumbnail Image
Date
ORCID
Mark
A
Journal Title
Journal ISSN
Volume Title
Publisher
Vysoké učení technické v Brně. Fakulta elektrotechniky a komunikačních technologií
Abstract
Cílem této diplomové práce je vytvoření hlukové mapy v geografickém informačním systému. Nejprve se seznámíme s fyzikálními vlastnostmi zvuku a se základy z oblasti prostorové, fyziologické a atmosférické akustiky. Poté se budeme zabývat hlukem a jeho možnými vlivy na zdraví člověka. Podstatnou část této práce tvoří oblast metodiky měření hluku v městských aglomeracích a problematiky tvorby hlukových map. Na základě teoretických poznatků bude vhodně zvolena metodika měření hluku ve zvolené oblasti. Hluková mapa bude vytvořena v rámci geografického informačního systému ArcView 9.2 firmy ARCDATA, s. r. o. Výsledná hluková mapa bude porovnána s platnými hygienickými limity. Za účelem srovnání bude diplomová práce doplněna o vyhodnocení hlukové mapy v softwaru CadnaA, který je využíván při profesionálním zpracovávání hlukových studií.
The aim of this thesis is to create a noise map in a geographic information system. First of all, physical features of sound and the basics concerning the spatial, physiological and atmospheric acoustics domain will be introduced. Furthermore, we will analyse noise and its possible influence on the health of people. Substantial part of this thesis will be devoted to the methodology of noise measurement in urban agglomerations and to the issue of creating noise maps. The methodology of noise measurement in a particular area will be determined on the basis of the theoretical background. Geographic information system ArcView 9.2 from the ARCDATA firm (Ltd.) will be used for creating the noise map. The final noise map will be compared to the current hygienic limits. For comparison reasons an analysis of noise map using software CadnaA, which is used in professional analysis of noise studies, will be included in this thesis too.
Description
Citation
AWADOVÁ, T. Hluková mapa v GIS [online]. Brno: Vysoké učení technické v Brně. Fakulta elektrotechniky a komunikačních technologií. 2012.
Document type
Document version
Date of access to the full text
Language of document
cs
Study field
Biomedicínské inženýrství a bioinformatika
Comittee
prof. Ing. Ivo Provazník, Ph.D. (předseda) doc. Ing. Jana Kolářová, Ph.D. (místopředseda) prof. Pharm.Dr. Petr Babula, Ph.D. (člen) doc. RNDr. Jaromír Baštinec, CSc. (člen) Ing. Vratislav Harabiš, Ph.D. (člen)
Date of acceptance
2012-06-06
Defence
Studentka prezentovala výsledky své práce a komise byla seznámena s posudky. Doc. Kolářová položila otázku: co se dá dělat při porušení hygienických limit hluku, jak se dá tato situace legislatívně řešit? Prof. Provazník položil otázku: kolik bodů je potřeba změřit pro SW vytvářející hlukové mapy? Doc. Kolářová položila otázku: modeluje sa v SW aj geografický terén? Studentka obhájila diplomovou práci a odpověděla na otázky členů komise a oponenta.
Result of defence
práce byla úspěšně obhájena
Document licence
Standardní licenční smlouva - přístup k plnému textu bez omezení
DOI
Collections
Citace PRO