Měření tloušťky kůže a podkožní tkáně v ultrazvukovém snímku v B-módu

Loading...
Thumbnail Image
Date
ORCID
Mark
B
Journal Title
Journal ISSN
Volume Title
Publisher
Vysoké učení technické v Brně. Fakulta elektrotechniky a komunikačních technologií
Abstract
Tato bakalářská práce se v první části zabývá teoretickým rozborem pojmů, které jsou potřebné k porozumění a navrhnutí algoritmu pro přímé měření tloušťky kůže a podkoží. Implementací algoritmu se zabývá druhá část práce. V šesti kapitolách jsou rozebrány pojmy jako kůže a podkožní tkáň, obezita, Body Composition Analysis, ultrazvuk, B-mód a základy zpracování obrazu, které jsou potřebné pro zpracování ultrazvukového obrazu a vytvoření samotného algoritmu. Sedmá kapitola obsahuje popis vlastní implementace algoritmu a popis jeho struktury. Rozebráno je také klinické ověření funkčnosti algoritmu na fantomu a několika dobrovolnících. Kapitola je uzavřena vyhodnocením a diskuzí získaných výsledků.
In the first part this bachelor thesis deals with theoretical analysis of terms, which are needed for understanding and algorithm proposition for skin thickness and subcutaneous tissue direct measurement. Second part of this thesis deals with implementation of algorithm. In six chapters there are described terms like skin and subcutaneous tissue, adiposity, Body Composition Analysis, ultrasound, B-mode and basics of image processing, which are going to be needed for processing of ultrasound image and algorithm creation. Chapter seven includes description of algorithm implementation and description of its structure. There is also analyzed clinical verification of functionality on phantom and some volunteers. The chapter is concluded with evaluation and discussion of gained results.
Description
Citation
MOLDŘÍKOVÁ, Z. Měření tloušťky kůže a podkožní tkáně v ultrazvukovém snímku v B-módu [online]. Brno: Vysoké učení technické v Brně. Fakulta elektrotechniky a komunikačních technologií. 2012.
Document type
Document version
Date of access to the full text
Language of document
cs
Study field
Biomedicínská technika a bioinformatika
Comittee
doc. Ing. Radim Kolář, Ph.D. (předseda) doc. Ing. Aleš Drastich, CSc. (místopředseda) Ing. Denisa Maděránková, Ph.D. (člen) MUDr. Zuzana Nováková, Ph.D. (člen) Mgr. Daniel Vlk, CSc. (člen)
Date of acceptance
2012-06-14
Defence
Studentka prezentovala výsledky své práce a komise byla seznámena s posudky. Studentka odpověděla na otázky členů komise. Ing. Maděránková: Bioimpedanční metoda pro srovnání výsledků. MUDr. Nováková: Další metody pro určování tuku v těle. Studentka obhájila bakalářskou práci.
Result of defence
práce byla úspěšně obhájena
Document licence
Standardní licenční smlouva - přístup k plnému textu bez omezení
DOI
Collections
Citace PRO