Neinvazivní měření glukózy v krvi

Loading...
Thumbnail Image
Date
ORCID
Mark
B
Journal Title
Journal ISSN
Volume Title
Publisher
Vysoké učení technické v Brně. Fakulta elektrotechniky a komunikačních technologií
Abstract
Cílem této práce je prozkoumání metod neinvazivního měření glukózy spojené s návrhem neinvazivního měřicího přístroje pro stanovení koncentrace glukózy v krvi. Úvodní kapitoly práce se zabývají různými metodami měření glukózy v krvi, zejména měřením v blízké oblasti infračerveného záření (NIR) za použití spektroskopických metod. V práci je také popsána patologie nemoci diabetes mellitus, její rozdělení a metabolismus. Teoretická část práce obsahuje rešerši oblasti metod měření glukózy v krvi. Na základě dostupných poznatků je navrženo systémové schéma vhodného zařízení pro neinvazivní měření glukózy. Základním principem přístroje je měření pomocí infračervené laserové diody, rozdvojeného optického vlákna a adekvátní fotodiody. Součástí práce je i návrh desky plošných spojů. Společně s hardwarovými schématy jsou navrženy dva vývojové diagramy vyhodnocovacího a kalibračního programu, které jsou základem pro program v jazyce C#. Pro posílání naměřených dat je využívána komunikace pomocí USB sběrnice. Součástí zařízení pro neinvazivní měření je mikrokontrolér obsahující program v jazyku C, který odesílá naměřené hodnoty koncentrace do počítače. Mikrokontrolér slouží také jako přijímač dat, určují hraniční koncentrace glukózy, z počítače.
Goal of my master´s thesis is examination of non-invasive blood glucose measurement methods, and designing of device for non-invasive blood glucose reading. The introductory chapter of thesis contains description of know different methods for blood glucose measurement, mainly Near Infra-Red region (NIR) measurement with spectroscopy methods. This project describes pathology of Diabetes Mellitus, specifies how it is divided, and looks also on human metabolism. The theoretical part contains exploration of blood glucose measurement methods. Thesis continues with system scheme design for non/invasive glucose measurement device, based on present knowledge. Major principle of device is measuring with Infra-Red laser, bifurcate optic fiber and photodiode. Design of printed circuit board is also present. Document contains also designs of software diagrams for calibration and processing program written in C# language. Communication between device and computer is made via USB. Microcontroller with C language program is part of designed device. It is used to send measured values into PC and also receives data from computer. This data determines blood glucose concentration and their thresholds.
Description
Citation
VÍTOVÁ, H. Neinvazivní měření glukózy v krvi [online]. Brno: Vysoké učení technické v Brně. Fakulta elektrotechniky a komunikačních technologií. 2012.
Document type
Document version
Date of access to the full text
Language of document
cs
Study field
Biomedicínské inženýrství a bioinformatika
Comittee
doc. Ing. Radim Kolář, Ph.D. (předseda) doc. Ing. Jiří Kozumplík, CSc. (místopředseda) doc. Mgr. Ctirad Hofr, Ph.D. (člen) Ing. Denisa Maděránková, Ph.D. (člen) RNDr. Jiří Jarkovský, Ph.D. (člen)
Date of acceptance
2012-06-06
Defence
Studentka prezentovala výsledky své práce. Komise byla seznámena s posudky vedoucího a oponenta diplomové práce. Otázka oponenta byla zodpovězena. Do diskuse se zapojil doc. Kolář, který položil dotaz týkající se realizace dílčích částí. Mgr. Hofr se zeptal na velikost navrhovaného zařízení. Jaká je přesnost uvedené metody? RNDr. Jarkovský se zeptal: Jaké další parametry by bylo potřeba zohlednit při vyhodnocení koncentrace glukózy? Studentka odpověděla na všechny otázky s přehledem. Studentka obhájila diplomovou práci.
Result of defence
práce byla úspěšně obhájena
Document licence
Standardní licenční smlouva - přístup k plnému textu bez omezení
DOI
Collections
Citace PRO