Možnosti zabezpečení bezdrátové sítě

Loading...
Thumbnail Image
Date
ORCID
Mark
A
Journal Title
Journal ISSN
Volume Title
Publisher
Vysoké učení technické v Brně. Fakulta elektrotechniky a komunikačních technologií
Abstract
Cílem této práce je uvést čtenáře do základní problematiky týkající se rychle rozvíjejícího a v dnešní době již široce používaného oboru přenosu dat za pomoci bezdrátových sítí. Především se pak věnuje důležité otázce jak správně a efektivně zabezpečit bezdrátové spojení. V úvodu práce proběhne seznámení se základními pojmy bezdrátových sítí. Dále budou probrány základní druhy zabezpečení a s nimi spojené standardy použité pro zabezpečení bezdrátového přenosu. Poté budou vysvětleny základy kryptografie informace a bude navázáno vysvětlením základních principů nejčastěji používaných druhů zabezpečení sítí Wi-Fi. V praktické části práce jsou pak předvedeny jednotlivé penetrační útoky realizované na nejpoužívanější druhy zabezpečovacích prvků a standardů používaných v bezdrátových sítích.
The aim of the thesis is to introduce the reader into the issue of the data transfer via wireless network which is a rapidly evolving and widely applied field.The work mainly deals with the important issue of how to secure a wireless connection correctly and effectively. In the beginning, the work provides the introduction into the basic terms of the field. Then, the basic types of a wireless network security are introduced together with the related standards of the wireless transmission security. Furthermore, the fundamentals of the information cryptography are explained as well as the basic principles of the most frequently used means of the Wi-Fi network security. The practical part comprises the demonstration of individual penetration attacks on the most frequent types of security features and standards used in the wireless networks.
Description
Citation
NEČAS, O. Možnosti zabezpečení bezdrátové sítě [online]. Brno: Vysoké učení technické v Brně. Fakulta elektrotechniky a komunikačních technologií. 2009.
Document type
Document version
Date of access to the full text
Language of document
cs
Study field
Teleinformatika
Comittee
doc. Ing. Vladimír Kapoun, CSc. (předseda) doc. Ing. Václav Zeman, Ph.D. (místopředseda) doc. Ing. Martin Kyselák, Ph.D. (člen) Ing. Zdeněk Martinásek, Ph.D. (člen) Ing. Pavel Šilhavý, Ph.D. (člen) Ing. Peter Stančík (člen) Ing. Ondřej Krajsa, Ph.D. (člen)
Date of acceptance
2009-06-16
Defence
Je dána maticová šifra. Maticová šifra využívá pro šifrování matice K a pro dešifrování dešifrovací matice K^-1, která je inverzní k matici K (matice K a K^-1 jsou rozdílné a tudíž systém využívá dva klíče). Výpočet inverzní matice K^-1 z původní matice K, je relativně rychlý a i pro rozsáhlé matice. Je takováto maticová šifra symetrický a nebo asymetrický kryptosystém? Vysvětlete proč.
Result of defence
práce byla úspěšně obhájena
Document licence
Standardní licenční smlouva - přístup k plnému textu bez omezení
DOI
Collections
Citace PRO