Pokročilé dolování v datech v kardiologii

Loading...
Thumbnail Image
Date
ORCID
Mark
A
Journal Title
Journal ISSN
Volume Title
Publisher
Vysoké učení technické v Brně. Fakulta elektrotechniky a komunikačních technologií
Abstract
Tato práce je zaměřena na využití data miningových metod v lékařství, konkrétně na databázi kardiologických pacientů. Cílem této práce je provést analýzu dat a zaměřit se na hledání neobvyklých závislostí mezi jednotlivými atributy souboru. Součástí práce je přehled dostupných metod, které se využívají v lékařství. Z těchto metod jsou pro další práci vybrány metody rozhodovacích strom, naivního bayesovského klasifikátoru, umělých neuronových sítí a asociačních pravidel. Pro samotné hledání závislostí byly použity metody naivního bayesovského klasifikátoru a asociačních pravidel. Výstupem této práce je komplexní systém pro dobývání znalostí z databází na libovolném datovém souboru. Práce vznikla ve spolupráci s Interní kardiologickou klinikou Fakultní nemocnice Brno Bohunice. Všechny popsané aplikace byly vytvořeny v programovém prostředí Matlab 7.0.1.
The aim of this master´s thesis is to analyse and search unusual dependencies in database of patients from Internal Cardiology Clinic Faculty Hospital Brno. The part of the work is theoretical overview of common data mining methods used in medicine, especially decision trees, naive Bayesian classifier, artificial neural networks and association rules. Looking for unusual dependencies between atributes is realized by association rules and naive Bayesian classifier. The output of this work is a complex system for Knowledge discovery in databases process for any data set. This work was realized with collaboration of Internal Cardiology Clinic Faculty Hospital Brno. All programs were made in Matlab 7.0.1.
Description
Citation
MÉZL, M. Pokročilé dolování v datech v kardiologii [online]. Brno: Vysoké učení technické v Brně. Fakulta elektrotechniky a komunikačních technologií. 2009.
Document type
Document version
Date of access to the full text
Language of document
cs
Study field
Biomedicínské a ekologické inženýrství
Comittee
prof. Ing. Ivo Provazník, Ph.D. (předseda) prof. Ing. Jiří Jan, CSc. (místopředseda) doc. Ing. Jan Münz, CSc. (člen) Ing. Josef Halámek, CSc. (člen) doc. Ing. Jana Kolářová, Ph.D. (člen) Ing. Zoltán Szabó, Ph.D. (člen) MUDr. Zuzana Nováková, Ph.D. (člen)
Date of acceptance
2009-06-08
Defence
Student prezentoval výsledky své diplomové práce. Komise byla seznámena s posudkem vedoucího práce a oponenta. Do diskuze se zapojil doc. Münz, Ing. Halámek, Ing. Szabó.
Result of defence
práce byla úspěšně obhájena
Document licence
Standardní licenční smlouva - přístup k plnému textu bez omezení
DOI
Collections
Citace PRO