Modelování a analogová realizace memristoru

Loading...
Thumbnail Image
Date
ORCID
Mark
A
Journal Title
Journal ISSN
Volume Title
Publisher
Vysoké učení technické v Brně. Fakulta elektrotechniky a komunikačních technologií
Abstract
V této bakalářské práci se zabývám analogovou implementací memristoru - pasivní fundamentální součástky, jejíž existenci předpověděl v roce 1971 Leon Chua. Nejprve jsou shrnuty základní informace a vlastnosti memristoru. V dalších částech pak možnosti jeho analogové realizace od návrhu a simulací až po měření na funkčních vzorcích. Dvě varianty analogového modelu, založené na bázi moderních aktivních prvků, jsou vybrány k praktické realizaci.
This bachelor´s thesis deals with an analogue implementation of memristor. Memristor is the fourth foundamental passive element whose existence was predicted by Leon Chua in 1971. In the first step, the summarization of basic information and characteristics of memristor is done. The next part presents the possibilities of its realization from design and simulation to measurements on samples. Two variants of analogue models using modern active elements are selected for practical implementation.
Description
Citation
TESKA, T. Modelování a analogová realizace memristoru [online]. Brno: Vysoké učení technické v Brně. Fakulta elektrotechniky a komunikačních technologií. 2011.
Document type
Document version
Date of access to the full text
Language of document
cs
Study field
Mikroelektronika a technologie
Comittee
prof. Ing. Dalibor Biolek, CSc. (předseda) doc. Ing. Vladimír Kolařík, Ph.D. (místopředseda) doc. Ing. Jaromír Hubálek, Ph.D. (člen) prof. Ing. Lukáš Sekanina, Ph.D. (člen) Ing. Jiří Stehlík, Ph.D. (člen) doc. Ing. Petr Křivík, Ph.D. (člen)
Date of acceptance
2011-06-14
Defence
Student seznámil komisi s řešením své bakalářské práce a zodpověděl následující dotazy. Jak se bude chovat emulátor v případě přítomnosti stejnosměrné složky na jeho svorkách? Jaké je využití memristoru v praxi?
Result of defence
práce byla úspěšně obhájena
Document licence
Standardní licenční smlouva - přístup k plnému textu bez omezení
DOI
Collections
Citace PRO