Ultrazvukový indikátor toku krve

Loading...
Thumbnail Image
Date
ORCID
Mark
A
Journal Title
Journal ISSN
Volume Title
Publisher
Vysoké učení technické v Brně. Fakulta elektrotechniky a komunikačních technologií
Abstract
Moje diplomová práce se zabývá ultrazvukovými metodami měření průtoku krve cévami s podrobným zaměřením se na dopplerovské ultrazvukové systémy, které našly uplatnění také v diagnostice povrchových cév a v porodnictví. V práci je popsán návrh indikátoru nesměrového dopplerovského systému s kontinuální nosnou vlnou pro kmitočet 4 MHz, intenzitou ultrazvuku 100 mW/cm2 a průměrem měničů tvaru D 8 mm. Ve výsledku bude indikátor schopen měřit rychlost toku krve v rozsahu 5-40 cm/s, kterou zobrazí na 3,5 místném displeji. Po popsání důležitých teoretických předpokladů se práce věnuje blokovému schéma indikátoru. Dále pak rozebírá jednotlivé funkční bloky z hlediska požadavků na ně kladených. Věnuje se možnostem řešení každého funkčního bloku a nakonec popisuje vybranou variantu realizace a to včetně obvodového řešení. Velká pozornost je věnována také napájecí části indikátoru, kde jako zdroj napájení bude použita 9 V baterie. Vytvoření symetrického napětí pro OZ a dalších pomocných napětí budou obstarávat DC/DC měniče. V závěru práce se nachází obvodové řešení celého indikátoru. Následují předlohy pro výrobu oboustranné DPS, jejího osazení a také seznam použitých součástek. Výstupem práce jsou úplné podklady pro realizaci indikátoru toku krve, který nám umožní získat informaci o průchodnosti cév, zejména dolních a horních končetin.
My master’s thesis deals with methods of measuring the ultrasonic blood flow blood vessel with a detailed focus on Doppler ultrasound systems, which find application in the diagnosis of superficial vascular and obstetrics. The thesis is described a proposal indicating polydirectional Doppler system with a continuous carrier wave frequency of 4 MHz, the intensity of ultrasound 100 mW/cm2 and diameter D-shaped transducers 8 mm. As a result, the indicator will be able to measure blood flow velocity in the range of 5-40 cm/s, which appears to 3.5 digit display. After describing important theoretical assumptions, the work pays block diagram indicator. Furthermore, it examines the various functional blocks on the requirements imposed on them. It looks at the options of each functional block, and finally describes the implementation of the selected option and including peripheral solutions. Great attention is paid to the power of the indicator, where the power supply will be used 9 V battery. Create a symmetric voltage for operate amplifier and other auxiliary voltage will procure DC/DC converters. In conclusion, the work is located around the perimeter solutions indicator. The following draft for the production of double-sided PCB, its installation and a list of elements. The outcome of the thesis is complete documentation for the implementation of an indicator of blood flow, which allows us to obtain information on throughput vessels, especially the lower and upper limbs.
Description
Citation
KAMENÍČEK, R. Ultrazvukový indikátor toku krve [online]. Brno: Vysoké učení technické v Brně. Fakulta elektrotechniky a komunikačních technologií. 2010.
Document type
Document version
Date of access to the full text
Language of document
cs
Study field
Biomedicínské a ekologické inženýrství
Comittee
doc. Ing. Jiří Rozman, CSc. (předseda) doc. Ing. Jiří Kozumplík, CSc. (místopředseda) Ing. Ota Gotfrýd, CSc. (člen) Ing. Martin Čížek, Ph.D. (člen) Ing. Karel Jehlička, CSc. (člen) prof. MUDr. Aleš Hep, CSc. (člen)
Date of acceptance
2010-06-07
Defence
Student prezentoval výsledky své diplomové práce. Komise byla seznámena s posudkem vedoucího práce a oponenta. Student odpověděl na otázky oponenta. Otázku položil Ing. Jehlička z oblasti návrhu přípravku - zisk zesilovače. Student odpověděl. Otázku položil Ing. Čížek z oblasti návrhu zdroje a DC/DC měničů. Studen odpověděl.
Result of defence
práce byla úspěšně obhájena
Document licence
Standardní licenční smlouva - přístup k plnému textu bez omezení
DOI
Collections
Citace PRO