Lokalizace komunikačních uzlů v bezdrátových senzorových sítích

Loading...
Thumbnail Image
Date
ORCID
Mark
B
Journal Title
Journal ISSN
Volume Title
Publisher
Vysoké učení technické v Brně. Fakulta elektrotechniky a komunikačních technologií
Abstract
Bakalářská práce se nejprve zabývá popisem bezdrátových senzorových sítí a komunikačních protokolů. Dále obsahuje seznámení se základními algoritmy pro lokalizaci komunikačních uzlů v bezdrátových senzorových sítích, algoritmy jsou rozděleny do skupin dle používajících metod. Hodnotí zpracované algoritmy podle jejich výhod či nevýhod z hlediska použití pro navržený lokalizační algoritmus. Práce se dále zabývá poměrně novým simulačním nástrojem J-SIM, jeho instalací, prostudováním jednotlivých balíčků vhodných pro bezdrátové senzorové sítě a následným použitím. V programu J-SIM je následně vytvořena senzorová síť a modely jednotlivých komunikačních uzlů. Modely komunikačních uzlů jsou vytvořeny zvlášť pro senzorové uzly a uzly kotevní, které vysílají signál pokrývající dané uzemí. Pro zvolený lokalizační algoritmus je navržen program napsaný v jazyce Java, který zpracovává dosažené výsledky ze simulačního nástroje J-SIM. Program J-SIM, simulace vytvořená pomocí Tcl skriptu a výsledný program jsou přiloženy na CD.
The bachelor´s thesis describes wireless sensor networks and communication protocols. Below this thesis contains basic algorithms for localization techniques communication nodes in wireless sensor networks. These basic algorithms are classified by methods. The bachelor´s thesis values algorithms by their advantages or disadvantages for usage in the suggested localization algorithm. In this thesis is solved a new simulating programme J-SIM, peruse separate package that are useful in the wireles sensor networks. In J-SIM is created a sensor network and models separate communication nodes. Models communication nodes are created separately for sensor nodes and target nodes. For localization algorithm is created program in the programming language Java which run results from simulating programme J-SIM. Programme J-SIM, simulation created by virtue of Tcl script and final programme are applied to CD.
Description
Citation
PEKÁREK, J. Lokalizace komunikačních uzlů v bezdrátových senzorových sítích [online]. Brno: Vysoké učení technické v Brně. Fakulta elektrotechniky a komunikačních technologií. 2009.
Document type
Document version
Date of access to the full text
Language of document
cs
Study field
Teleinformatika
Comittee
prof. Ing. Zdeněk Smékal, CSc. (předseda) Ing. Ivo Herman, CSc. (místopředseda) Ing. Karel Kopecký (člen) Ing. Martin Plšek, Ph.D. (člen) doc. Ing. Jan Jeřábek, Ph.D. (člen) Ing. Radim Číž, Ph.D. (člen) Ing. Milan Šimek, Ph.D. (člen)
Date of acceptance
2009-06-16
Defence
Vysvětlete, proč i při použití metody CSMA/CA dochází ke kolizím? Jaký směrovací protokol se používá v senzorových sítích? S jakou chybou stanoví nasimulovaný algoritmus polohu senzoru? Co je to triangulace?
Result of defence
práce byla úspěšně obhájena
Document licence
Standardní licenční smlouva - přístup k plnému textu bez omezení
DOI
Collections
Citace PRO