Principy, funkce přepínání a směrování v počítačové síti

Loading...
Thumbnail Image
Date
ORCID
Mark
A
Journal Title
Journal ISSN
Volume Title
Publisher
Vysoké učení technické v Brně. Fakulta elektrotechniky a komunikačních technologií
Abstract
Tento bakalářská práce se zabývá hlavními principy a funkcemi aktivních síťových prvků. Především je soustředěna na prvek pracující na třetí vrstvě referenčního modelu OSI/ISO, směrovač. Jsou zde popsány jeho hlavní součásti a blíže rozebrány směrovací protokoly. Poté je ověřena schopnost reagování dynamického směrování na výpadek v síti a změřena reakční doba přechodu na záložní trasu při použití různých směrovacích protokolů. Další část je zaměřena na problematiku kvality služeb (QoS) a její podporu v počítačových sítích. Jsou prozkoumány různé způsoby konfigurace QoS na směrovačích a vybrán vhodný z nich, jenž je pak aplikován na testovací síť.
This bachelor thesis consider main principles and function of active network components. Mainly is intent to component working on the third level of referential model ISO/OSI, router. There are described its main parts and more closely charactered routing protocols. Then is verified the ability of dynamic routing to react to failure in the network and there is measured the reaction time of crossing to secondary route when using different routing protocols. Another part of the thesis is focused on the questions of Quality of Service (QoS) and its support in computer networks. There are explored various ways of the QoS configuration on the routers and the proper of them is chosen and applied to the test network.
Description
Citation
DVOŘÁK, P. Principy, funkce přepínání a směrování v počítačové síti [online]. Brno: Vysoké učení technické v Brně. Fakulta elektrotechniky a komunikačních technologií. 2009.
Document type
Document version
Date of access to the full text
Language of document
cs
Study field
Teleinformatika
Comittee
prof. Ing. Miloslav Filka, CSc. (předseda) doc. Ing. Vladislav Škorpil, CSc. (místopředseda) Ing. Michal Kohoutek, Ph.D. (člen) Ing. Jan Grepl (člen) Ing. Miroslav Balík, Ph.D. (člen) Ing. Michal Polívka, Ph.D. (člen) Ing. Jan Kacálek (člen)
Date of acceptance
2009-06-17
Defence
Je na NAT opatřením zajišťující také zabezpečení sítě? Jakým vlastnostem může prakticky odpovídat metrika? Objasněte postup, jakým jste měřil ztrátovost a jitter.
Result of defence
práce byla úspěšně obhájena
Document licence
Standardní licenční smlouva - přístup k plnému textu bez omezení
DOI
Collections
Citace PRO