Kyselina hyaluronová a možnosti jejího využití

Loading...
Thumbnail Image
Date
ORCID
Mark
A
Journal Title
Journal ISSN
Volume Title
Publisher
Vysoké učení technické v Brně. Fakulta chemická
Abstract
Tato bakalářská práce prezentuje současné znalosti z výzkumu kyseliny hyaluronové, popisuje její fyzikálně-chemické a biologické vlastnosti stejně jako hlavní možnosti jejího využití jak v lékařství tak v kosmetice. Kyselina hyaluronová je lineární polysacharid, skládá se z opakujících se jednotek disacharidu tvořeného N-acetyl-D-glukosaminem a D-glukuronovou kyselinou. Hyaluronová kyselina tvoří jednu ze základních složek extracelulární matrix a je přítomna téměř ve všech biologických tekutinách a tkáních (především pojivových). Díky své vysoké molekulové hmotnosti a unikátním viskoelastickým vlastnostem se hyaluronová kyselina využívá v kosmetologii, oftalmologii, revmatologii, otolaryngologii, dermatologii, plastické chirurgii, při hojení ran a k přenosu léků.
This bachelor thesis presents contemporary knowledge gained in the research of hyaluronic acid, describing its physical-chemical and biological properties as well as principal possibilities of its utilization both in medicine and cosmetics. Hyaluronic acid is a linear polysaccharide formed from disaccharide units containing N-acetyl-D-glucosamine and glucuronic acid. Hyaluronic acid represents one of the main components of the extracellular matrix and is present in almost all biological fluids and tissues (mainly in connective tissue). Its high molecular mass and unique viscoelastic properties offer a wide range of use of this molecule in cosmetology, ophthalmology, rheumatology, otolaryngology, dermatology, plastic surgery, wound healing and drug delivery.
Description
Citation
MAIVALDOVÁ, I. Kyselina hyaluronová a možnosti jejího využití [online]. Brno: Vysoké učení technické v Brně. Fakulta chemická. 2008.
Document type
Document version
Date of access to the full text
Language of document
cs
Study field
Potravinářská chemie
Comittee
prof. Ing. Peter Šimko, DrSc. (předseda) doc. Ing. Jiřina Omelková, CSc. (místopředseda) prof. RNDr. Ivana Márová, CSc. (člen) doc.Ing.Jan Světlík, CSc. (člen) doc. Ing. Bohuslav Rittich, CSc. (člen)
Date of acceptance
2008-06-23
Defence
1. Studentka seznámila členy komise s náplní a cílem bakalářské práce. 2. Byly přečteny posudky na bakalářskou práci. 3. Studentka akceptovala všechny připomínky oponenta a na všechny otázky odpověděla v plné šíři. 4. Diskuse: doc. Márová: Nebyla v daném článku namísto kyseliny hyaluronové myšlena hyaluronidasa, která může být vylučována některými patogeny?
Result of defence
práce byla úspěšně obhájena
Document licence
Přístup k plnému textu prostřednictvím internetu byl licenční smlouvou omezen na dobu 3 roku/let
DOI
Collections
Citace PRO