Pivovarství
Brewing industry
Author
Advisor
Omelková, JiřinaReferee
Illková, KateřinaGrade
AAltmetrics
Metadata
Show full item recordAbstract
Cílem teoretické části bakalářské práce bylo prostudovat a zpracovat problematiku výroby piva se zaměřením na české podmínky a klasickou technologii. V teoretické práci byla stručně shrnuta historie tohoto průmyslového odvětví a některé moderní metody, které umožňují větší efektivitu práce a současně ekonomickou výhodnost. Experimentální část práce byla provedena v malém pivovaře v České republice s výstavem přibližně 10 000 hl za rok. V pivovaře byly sledovány vybrané parametry jak v průběhu vaření a kvašení piva, tak při výstupní kontrole při stáčení do sudů a plastových lahví. Sledované znaky byly: sacharizace předku a mladiny, kontrola mikrobiologické kontaminace na spilce a ve sklepě, obsah oxidu uhličitého při dokvašování a u hotového produktu pH a barva piva. The aim of the theoretical part of the thesis is the study and the treatment of the problem of the manufacturing of beer, focused on the czech conditions and classical Czech technology. Within the theoretical part the history of this branch of industry together with the modern methods, enabling greater productivity of beer production, are summarized. Experimental part of the thesis was carried out in a small brewery in Czech republic, producing aproximately 10 000 hl per year. In this brewery the selected parameters were studied not only in the course of cooking and fermentation of beer, but during the output control in racking to the drums and plastic bottles, as well. The studied parameters were as follows: the sugar content of front and wort, the control of microbiological contamination in fermenting cellar and in beer-storage cellar, the content of CO2 by last stage of fermentation and pH- value and color by the end-product.
Keywords
pivo, pivovarství, dekokční rmutování, mladina, kvašení, kvasinky, filtrace, barva piva, pH, beer, brewing, decoction mashing, wort, fermentation, yeast, filtration, color of beer, pHLanguage
čeština (Czech)Study brunch
BiotechnologieComposition of Committee
prof. Ing. Peter Šimko, DrSc. (předseda) doc. Ing. Jiřina Omelková, CSc. (místopředseda) prof. RNDr. Ivana Márová, CSc. (člen) prof. RNDr. Milan Potáček, CSc. (člen) doc. Ing. Bohuslav Rittich, CSc. (člen) doc. RNDr. Alena Španová, CSc. (člen)Date of defence
2009-06-24Process of defence
1. Studentka seznámila členy komise s náplní a cílem bakalářské práce. 2. Byly přečteny posudky na bakalářskou práci. 3. Studentka akceptovala všechny připomínky oponenta a na všechny otázky odpověděla v plné šíři. 4. Diskuse: prof. Potáček: Prováděla jste měření sama? Jak jste stanovovala oxid uhličitý? prof. Šimko: Vyhnout se uvádění procent na 4 desetinná místa, také uvádění pH na 3 desetinná místa není opodstatněné.Result of the defence
práce byla úspěšně obhájenaPersistent identifier
http://hdl.handle.net/11012/12311Source
ARTÝSZKOVÁ, J. Pivovarství [online]. Brno: Vysoké učení technické v Brně. Fakulta chemická. 2009.Collections
- 2009 [149]