Rozbor a využití vysoce výkonných vrtacích nástrojů.

Loading...
Thumbnail Image
Date
ORCID
Mark
B
Journal Title
Journal ISSN
Volume Title
Publisher
Vysoké učení technické v Brně. Fakulta strojního inženýrství
Abstract
Všeobecný popis vrtacích nástrojů a řezných materiálů pro vysokovýkonné vrtání. Jejich rozdělení z hlediska konstrukčních, technologických a ekonomických parametrů. Rozbor a následné porovnání jednotlivých vrtacích nástrojů od předních tuzemských a zahraničních výrobců s doporučením pro efektivní využití.
General description of drilling instruments and cutting materials for high-powered drilling. Subdivision of those parts by constructional, technological and economic parameters. Analysis and subsequent comparison of particular drilling instruments, made by well know home and foreign producers with recommendation for theirs effective exploitation in use.
Description
Citation
MALÁT, J. Rozbor a využití vysoce výkonných vrtacích nástrojů. [online]. Brno: Vysoké učení technické v Brně. Fakulta strojního inženýrství. 2009.
Document type
Document version
Date of access to the full text
Language of document
cs
Study field
Strojírenská technologie
Comittee
doc. Ing. Jaroslav Prokop, CSc. (předseda) Ing. Petr Kužela, CSc. (místopředseda) Ing. Miroslav Frost (člen) Ing. Milan Janský (člen) doc. Ing. Josef Sedlák, Ph.D. (člen) Ing. Eva Molliková, Ph.D.,Paed IGIP (člen)
Date of acceptance
2009-06-15
Defence
Bakalář seznámil komisi s obsahem a výsledky své bakalářské práce a zodpověděl otázky vedoucího, oponenta a dalších členů komise: 1. Vysvětlete větu: Nástroje s VBD umožnují použití mnohem efektivnějšího způsobu vrtání. 2. Vysvětlete větu: "Bez ohledu na to, je-li použit vrták z HSS, SK, nebo VBD zůstávají podmínky pro vrtání vždy stejné. 3. (str. 18) Vysvětlete: "Krátké vrtáky s VBD nejsou stejně přesné jako šroubovité vrtáky." Které jsou tedy přesnější, jaké přesnosti dosahujeme? 4. (str. 19) "...stará geometrie hrotu vrtáku..." Kde má vrták hrot? 5. Uveďte vrtáky zmiňované na str. 21 s řeznou keramikou. 6. Vysvětlete určování delší trvanlivosti v metrech. 7. Vysvětlete větu: "...berou ohled na průřez třísky, protože jsou z části považovány za jednobřité." 8. Základní vlastnosti řezných materiálů, odolnost proti opotřebení při vysokých teplotách (až 1000 °C), do jakých teplot je možné použít jednotlivé druhy materiálů vrtáků? 9. Vysvětlete blíže větu: "Vysoká křehkost (SK) se minimalizuje tuhostí soustavy S-N-O." 10. (str. 24) Uvedené karbidy mohou i bez pojiva tvořit SK. Jaké jsou teploty tání jednotlivých složek VBD ze SK? Jakou funkci kromě pojiva má kobalt ve SK? 11. (str. 40) Vrtání do exotických materiálů. Popište exotické materiály. 12. (str. 41) Vysvětlete: "...možnosti nastavení geometrie P, K, M pro různě vrtané materiály..." Co představují písmena P, M a K? 13. Popište, jakým způsobem by jste provedl technicko-ekonomické srovnání nástrojů pro vrtání konkrétního otvoru. 14. Jaký význam má uvedení parametru elektrické vodivosti u vrtáků? 15. Proč se pro některé druhy vrtání používá jako chlazení tzv. "mlha"? 16. Podle čeho se volí druh materiálu řeznéo nástroje? (vtáky)
Result of defence
práce byla úspěšně obhájena
Document licence
Standardní licenční smlouva - přístup k plnému textu bez omezení
DOI
Collections
Citace PRO