Sledování trendů elektrické aktivity srdce časově-frekvenčním rozkladem

Loading...
Thumbnail Image
Date
ORCID
Mark
D
Journal Title
Journal ISSN
Volume Title
Publisher
Vysoké učení technické v Brně. Fakulta elektrotechniky a komunikačních technologií
Abstract
Práce je zaměřena na využití časově-frekvenčního rozkladu signálu pro sledování vývojových trendů EKG. Cílem je vytvoření algoritmu, který by sledoval změny ST segmentu v záznamu EKG a jeho realizace programem MATLAB. V práci je rozebrána podstata vzniku EKG a jeho měření. Pro výpočty trendů je po načtení signálu nutné předzpracování signálu, které se skládá z filtrace a detekce potřebných bodů v EKG signálu. Pro rozklad signálu, jako i filtraci a rozměření signálu, je využívána vlnková transformace. Jako zdroj dat je využita databáze biomedicínských dat physionet. Jako výsledek algoritmu jsou vykresleny trendy ST segmentu pro 3 záznamy od 3 různých pacientů a jejich porovnání s referenční metodou hodnocení ST segmentu. Pro hodnocení stability srdce jako systému byly navrženy metody sledující změny polohy maximální hodnoty ve dvojpásmech spektra a metoda poincareho mapování. Realizovaný algoritmus je přiložený k této práci.
Work is aimed at the time-frequency decomposition of a signal application for monitoring the EKG trend progression. Goal is to create algorithm which would watch changes in the ST segment in EKG recording and its realization in the Matlab program. Analyzed is substance of the origin of EKG and its measuring. For trend calculations after reading the signal is necessary to preprocess the signal, it consists of filtration and detection of necessary points of EKG signal. For taking apart, also filtration and measuring the signal is used wavelet transformation. Source of the data is biomedicine database Physionet. As an outcome of the algorithm are drawn ST segment trends for three recordings from three different patients and its comparison with reference method of ST qualification. For qualification of the heart stability, as a system, where designed methods watching differences in position of the maximal value in two-zone spectrum and the Poincare mapping method. Realized method is attached to this thesis.
Description
Citation
ČÁP, M. Sledování trendů elektrické aktivity srdce časově-frekvenčním rozkladem [online]. Brno: Vysoké učení technické v Brně. Fakulta elektrotechniky a komunikačních technologií. 2009.
Document type
Document version
Date of access to the full text
Language of document
cs
Study field
Biomedicínské a ekologické inženýrství
Comittee
prof. Ing. Ivo Provazník, Ph.D. (předseda) prof. Ing. Jiří Jan, CSc. (místopředseda) doc. Ing. Jan Münz, CSc. (člen) Ing. Josef Halámek, CSc. (člen) doc. Ing. Jana Kolářová, Ph.D. (člen) Ing. Zoltán Szabó, Ph.D. (člen) MUDr. Zuzana Nováková, Ph.D. (člen)
Date of acceptance
2009-06-08
Defence
Student prezentoval výsledky své diplomové práce. Komise byla seznámena s posudkem vedoucího práce a oponenta. Do diskuze se zapojil Ing. Halámek, položil otázku týkající se vlnkové transformace a EKG signálu. Student částečně odpověděl na otázku. Do diskuze se dále zapojil Ing. Szabó, položil otázku: K čemu se využívá sledování trendů ST-segmentu? Student částečně odpověděl na otázku.
Result of defence
práce byla úspěšně obhájena
Document licence
Standardní licenční smlouva - přístup k plnému textu bez omezení
DOI
Collections
Citace PRO