Zkoušení senzorických schopností posuzovatelů - zkoumání citlivosti chuti

Loading...
Thumbnail Image
Date
ORCID
Mark
A
Journal Title
Journal ISSN
Volume Title
Publisher
Vysoké učení technické v Brně. Fakulta chemická
Abstract
Tato diplomová práce je zaměřena na zkoumání citlivosti jednoho z pěti lidských smyslů a to je chuť. Zabývá se anatomií chuťového smyslu, vnímáním chuti a také popisuje jaké druhy chuti jsme schopni rozeznat. Lidskými smysly a jejich praktickým využitím se zabývá senzorická analýza. V práci jsou proto popsány požadavky na senzorické posuzovatele, požadavky na senzorickou laboratoř, metody používané v senzorické analýze a přehled legislativy v této oblasti. Aby mohla laboratoř provádět kvalifikované senzorické hodnocení, je potřeba jí akreditovat. Z tohoto důvodu jsou zde také zmíněny požadavky Českého institutu pro akreditaci. V experimentální části jsou vybrány a ověřeny metody vhodné pro zkoumání citlivosti chuti senzorických posuzovatelů. K jednotlivým vybraným metodám jsou vypracovány standardní operační postupy.
The aim of this diploma thesis is to study the sensitivity of one of the five human senses - taste. It deals with anatomy of taste sense, taste perception and it also describes which kinds of taste we are able to identify. Sensory analysis is focused on human senses and their practical use. Consequently, the requirements for sensory assessors, requirements for sensory laboratory, methods used in sensory analysis and summary of legislation in this area are described in this thesis. In order to perform qualified sensory assessment, the laboratory needs accreditation. On this account the requirements of Czech accreditation institute are mentioned here. Methods suitable for studying of taste sensitivity of sensory assessors are chosen and validated in experimental part. Standard operating procedures are elaborated for these chosen methods.
Description
Citation
CHYTILOVÁ, E. Zkoušení senzorických schopností posuzovatelů - zkoumání citlivosti chuti [online]. Brno: Vysoké učení technické v Brně. Fakulta chemická. 2009.
Document type
Document version
Date of access to the full text
Language of document
cs
Study field
Potravinářská chemie a biotechnologie
Comittee
prof. Ing. Peter Šimko, DrSc. (předseda) doc. Ing. Jiřina Omelková, CSc. (místopředseda) prof. RNDr. Ivana Márová, CSc. (člen) prof. Ing. Mojmír Rychtera, CSc. (člen) doc. Ing. Bohuslav Rittich, CSc. (člen) doc. RNDr. Alena Španová, CSc. (člen)
Date of acceptance
2009-06-08
Defence
1. Diplomantka seznámila členy komise s náplní a cílem diplomové práce. 2. Byly přečteny posudky na diplomovou práci. 3. Diplomantka akceptovala všechny připomínky oponenta a na všechny otázky odpověděla v plné šíři. 4. Diskuse: prof. Rychtera: Referenční látky jsou brány podle normy? Jaké jsou jejich prahové hodnoty? Jakým způsobem byly roztoky připravovány? prof. Šimko: Otázka reprezentativnosti vzorku hodnotitelů - robusnost metody selhává.
Result of defence
práce byla úspěšně obhájena
Document licence
Standardní licenční smlouva - přístup k plnému textu bez omezení
DOI
Collections
Citace PRO