Přepínač stereofonních nízkofrekvenčních signálů

Loading...
Thumbnail Image
Date
ORCID
Mark
E
Journal Title
Journal ISSN
Volume Title
Publisher
Vysoké učení technické v Brně. Fakulta elektrotechniky a komunikačních technologií
Abstract
Práce se zabývá návrhem a realizací nízkofrekvenčního předzesilovače s přepínatelnými vstupy a s výstupním ekvalizérem. V úvodu práce se čtenář teoreticky seznámí s jednotlivými principy zesilování signálů v nízkofrekvenční technice. Realizace ekvalizéru využívá tzv. gyrátor pro nastavení rezonanční frekvence. Na této frekvenci je umožněno potenciometrem měnit jakost a tím přenosovou charakteristiku obvodu. Výsledkem je poměrně široká variabilita úpravy signálu, včetně jeho výběru ze čtyř možných zdrojů. Součástí práce jsou simulace, naměřené hodnoty, DPS a rozpiska elektrických součástek.
The work proposes steps for fabricating low-frequency preamplifier including switchable inputs and the output equalizer. In the beginning of the thesis theoretical principles of amplifying the low-frequency signals are introduced. For setting the resonance frequency of equalizer the gyrator filter has been used. By setting the aforementioned frequency and tuning the potentiometer we are able to change the quality factor as well as the gain of the entire circuit. Benefit of this work is a large flexibility for tuning the output signal including a possibility of selection of four various inputs. Simulation and measurement results, PCB and a summary of discrete components are finally attached.
Description
Citation
LUKESLE, V. Přepínač stereofonních nízkofrekvenčních signálů [online]. Brno: Vysoké učení technické v Brně. Fakulta elektrotechniky a komunikačních technologií. 2012.
Document type
Document version
Date of access to the full text
Language of document
cs
Study field
Mikroelektronika a technologie
Comittee
prof. Ing. Dalibor Biolek, CSc. (předseda) doc. Ing. František Urban, CSc. (místopředseda) Ing. Martin Adámek, Ph.D. (člen) doc. Ing. Lukáš Fujcik, Ph.D. (člen) Ing. Roman Prokop, Ph.D. (člen) Ing. Jiří Starý, Ph.D. (člen)
Date of acceptance
2012-06-12
Defence
Student seznámil komisi se zadáním své závěrečné práce na téma "Přepínač stereofonních nízkofrekvenčních signálů", dále pak s blokovým schématem a některými detaily práce. V rámci dotazů oponenta byly řečeny přínosy studenta na řešení samotné práce (student provedl rešerši, výběr součástek a realizaci přístroje, ale v době dopsání práce nebyly do práce výsledky ještě zaneseny), neshody ve značení součástek v zapojení byly dle studenta způsobeny nesrovnalostí v programu OrCad, kdy finální verze schématu vychází z přečíslovaného schématu, nicméně v práci je uvedeno schéma původní. V rámci diskuse byl proveden rozbor práce, především chaotického uspořádání teoretického rozboru práce, nevypovídající popis funkce syntetické indukčnosti. Nastavení všech prvků bylo dle studenta náhodné, doladěné s pomocí simulačních programů (vztah pro výpočet hodnot byl nalezen až později a do práce již nebyl uveden). Dále byla diskutována metodika proměřování frekvenční charakteristiky přístroje, která byla měřena pomocí testovacího CD s generovanými harmonickými signály a byla monitorována amplituda výstupního signálu. Fázové charakteristiky vůbec nebyly vůbec v průběhu návrhu ani měření uvažovány. V dalším postupu je uvedeno, že bude zařízení doplněno o Besselovy filtry, které ovšem byly zvoleny bez teoretického základu, pouze ze znalosti zapojení těchto filtrů a jejich klady či zápory nebyly studovány.
Result of defence
práce byla úspěšně obhájena
Document licence
Standardní licenční smlouva - přístup k plnému textu bez omezení
DOI
Collections
Citace PRO