Měření emisivity vlhkých a suchých povrchů

Loading...
Thumbnail Image
Date
ORCID
Mark
A
Journal Title
Journal ISSN
Volume Title
Publisher
Vysoké učení technické v Brně. Fakulta strojního inženýrství
Abstract
Cílem práce je shrnout poznatky o emisivitách vlhkých, namrzlých a suchých povrchů vybraných materiálů, vytvořit podklady pro termovizní měření a diskutovat možnosti využití těchto podkladů v praxi. Teoretická část práce se tak okrajově zabývá způsoby přenosu tepla se zaměřením na záření, vysvětluje pojem emisivita, způsoby jejího určení v praxi a uvádí údaje o emisivitách materiálů pro vytvoření pracovní hypotézy v eperimentální části práce. V experimentální části práce byly měřeny emisivity suchých, mokrých a namrzlých vzorků tří stavebních materiálů. Experimentální část začíná popisem experimentů a stanovením pracovní hypotézy. Následuje popis měřicího prostoru a měřicích přístrojů, popis průběhu měření a prezentace naměřených výsledků. Výsledkem jsou závislosti emisivity vybraných materiálů na teplotě a na stavu vlhkosti povrchu, které jsou přínosem nejen pro termovizní měření, ale i v oblasti energetického hodnocení a simulace tepelného stavu mikroklimatu.
The objective of this thesis is to create summary of emissivity of wet surfaces, emissivity of rime surfaces and emissivity of dry surfaces. The next objective is to create materials for termovision measurement and find the use for this materials for practice. Theoretical part of thesis deals with a theory of ways of heat transfer (radiation mainly), description of emisivity concept, description of emisivity finding ways and the show emissivity of mesuared materials from avaible sources for working hypothesis. Emissivity of dry, wet and rime samples were measured as the experimental part of thesis. Experimental part of thesis consist of experiment description, working hypothesis, measuring instruments and measuring area description, measuring proces description and presentation of measured results. Obtained dependences are benefits for termovision measurent, energy evaluation and the thermal state microclimate simulations.
Description
Citation
BRZOBOHATÝ, T. Měření emisivity vlhkých a suchých povrchů [online]. Brno: Vysoké učení technické v Brně. Fakulta strojního inženýrství. 2012.
Document type
Document version
Date of access to the full text
Language of document
cs
Study field
Technika prostředí
Comittee
doc. Ing. Eva Janotková, CSc. (předseda) prof. Ing. Miroslav Jícha, CSc. (místopředseda) prof. Ing. František Kavička, CSc. (člen) prof. Ing. Milan Pavelek, CSc. (člen) doc. Ing. Zdeněk Kratochvíl, CSc. (člen) Ing. Stanislav Patočka, Ph.D. (člen)
Date of acceptance
2012-06-20
Defence
Zodpovězeny dotazy oponenta DP. prof. Jícha vznesl dotaz: Podle čeho rozlišíte zdali se jedná o konvekci nucenou, přirozenou či smíšenou? doc. Kratochvíl vznesl dotaz na pokles hodnoty emisivity vody pro určité vlnové délky, který je patrný z obr. 13. prof. Jícha vznesl připomínku k obr.9, závislost emisivity na vlnovém čísle.
Result of defence
práce byla úspěšně obhájena
Document licence
Standardní licenční smlouva - přístup k plnému textu bez omezení
DOI
Collections
Citace PRO