Měření útlumu ultrazvukového vlnění

Loading...
Thumbnail Image
Date
ORCID
Mark
E
Journal Title
Journal ISSN
Volume Title
Publisher
Vysoké učení technické v Brně. Fakulta elektrotechniky a komunikačních technologií
Abstract
Tato diplomová práce se zabývá způsoby měření útlumu ultrazvuku. V rámci práce jsou navrženy a proměřeny různé metody měření útlumu. Jako referenční látka pro toto měření je použit ricinový olej. Pro měření jsou využity různé ultrazvukové měniče, hydrofon a ultrazvukový zobrazovací systém GE Vingmed SystemFive. Naměřená data jsou zpracována pomocí skriptů navržených ve vývojovém prostředí Matlab.
This diploma thesis deals with ultrasound attenuation measurement methods. Variety of methods are developed and tested . Castor oil was used as reference material. Different kinds of ultrasound transducers, hydrophone and ultrasound scanner GE Vingmed SystemFive were used for measurement. Data was processed by scripts developed in matlab.
Description
Citation
FELLER, M. Měření útlumu ultrazvukového vlnění [online]. Brno: Vysoké učení technické v Brně. Fakulta elektrotechniky a komunikačních technologií. 2008.
Document type
Document version
Date of access to the full text
Language of document
cs
Study field
Biomedicínské a ekologické inženýrství
Comittee
doc. Ing. Milan Chmelař, CSc. (předseda) prof. Ing. Jiří Jan, CSc. (místopředseda) Ing. Miroslav Dvořák, CSc. (člen) Ing. Radovan Jiřík, Ph.D. (člen) prof. Ing. Jiří Holčík, CSc. (člen) Ing. Zenon Starčuk, CSc. (člen) MUDr. František Horálek (člen)
Date of acceptance
2008-06-10
Defence
Student zodpověděl otázky oponenta. prof. Holčík: Co je výsledkem práce? Jsou výsledky porovnány s nějakou jinou metodou? Student odpověděl na otázku. doc. Chmelař: Bral jste zřetel na změnu vlastností látek v čase? Student odpověděl.
Result of defence
práce byla úspěšně obhájena
Document licence
Standardní licenční smlouva - přístup k plnému textu bez omezení
DOI
Collections
Citace PRO