Měření zkreslení signálu EKG

Loading...
Thumbnail Image
Date
ORCID
Mark
C
Journal Title
Journal ISSN
Volume Title
Publisher
Vysoké učení technické v Brně. Fakulta elektrotechniky a komunikačních technologií
Abstract
Diplomová práce se zabývá elektrokardiogramem a jeho zkreslením, které způsobuje chyby, díky kterým lékař může stanovit špatnou diagnózu. V teoretické části práce je stručné popsán elektrokardiogram, teorie o vlnkové transformaci, dále seznámení se s kompresí signálů a informace o rozměřování signálu EKG. V hlavní teoretické části jsou popsány metody, které slouží pro zhodnocení signálu a tím určení velikosti zkreslení. Obsahuje známé metody, ale také metodu vlastního návrhu založenou na rozměření EKG signálu. V praktické části práce jsou ověřeny některé popsané metody. Testovány jsou pro dva různé kompresní algoritmy, které způsobují různě velké zkreslení. V poslední části práce bylo zkreslení otestováno na vliv z hlediska stanovení špatné diagnózy.
This master's thesis deals with electrocardiogram and its distortion, which causes errors, due to which a doctor can make a wrong diagnosis. In the theoretical part electrocardiogram is briefly described, further theory of wavelet transform, introduction to the signal compression and some information about ECG delineation. Methods used for the signal evaluation and therefore determination of the distortion size are described in the main theoretical part. This thesis contains known methods and also a method of own design based on the ECG delineation. Some of the described methods are checked in the practical part. These methods are tested for two different compression algorithms, which cause various distortion. In the final part distortion was tested on the influence on setting the wrong diagnosis.
Description
Citation
POŽÁR, P. Měření zkreslení signálu EKG [online]. Brno: Vysoké učení technické v Brně. Fakulta elektrotechniky a komunikačních technologií. 2012.
Document type
Document version
Date of access to the full text
Language of document
cs
Study field
Biomedicínské a ekologické inženýrství
Comittee
doc. Ing. Aleš Drastich, CSc. (předseda) doc. Ing. Jiří Kozumplík, CSc. (místopředseda) Ing. Miroslav Dvořák, CSc. (člen) Ing. Josef Halámek, CSc. (člen) prof. MUDr. Jindřich Vomela, CSc. (člen)
Date of acceptance
2012-06-04
Defence
Student prezentoval výsledky své bakalářské práce. Komise byla seznámena s posudkem vedoucího práce a oponenta. Otázka oponenta byla zodpovězena. Do diskuze se zapojili Ing. Halámek a doc. Drastich. Student obhájil bakalářskou práci s výhradami.
Result of defence
práce byla úspěšně obhájena
Document licence
Standardní licenční smlouva - přístup k plnému textu bez omezení
DOI
Collections
Citace PRO