Bezdotykové měření povrchových teplot ve strojírenství

Loading...
Thumbnail Image
Date
ORCID
Mark
A
Journal Title
Journal ISSN
Volume Title
Publisher
Vysoké učení technické v Brně. Fakulta strojního inženýrství
Abstract
Diplomová práce je zaměřena na teorii bezdotykového měření povrchových teplot pomocí termovizní kamery Flir SC2000 a na principy na jejichž základě kamera zpracovává sledovaný obraz. V praktické části jsou zpracovány tabulky a aplikace v programovacím jazyce Visual Basic usnadňující práci s kamerou. Dále je sestaveno a popsáno pracoviště pro přesné zjišťování emisivity a jsou experimentálně zjištěny emisivity různých materiálů a povrchů fréz.
This diploma thesis is focused on the theory of contactless measurement of surface temperatures with thermovision camera Flir SC2000 and on the principles of imaging the camera is based on. The tablets and the applications making work with camera easier are processed in the Visual Basic in practical part. The stand for fine taking emissivity is compiled and described, and emissivity of different materials and different milling cutters is taken in this diploma thesis.
Description
Citation
GORČICA, J. Bezdotykové měření povrchových teplot ve strojírenství [online]. Brno: Vysoké učení technické v Brně. Fakulta strojního inženýrství. 2009.
Document type
Document version
Date of access to the full text
Language of document
cs
Study field
Strojírenská technologie a průmyslový management
Comittee
prof. Ing. Miroslav Píška, CSc. (předseda) doc. Ing. Ľubomír Javorek, CSc. (místopředseda) prof. Ing. ildikó Maňková, CSc. (člen) doc. Dr. Ing. Josef Brychta (člen) Ing. Ivana Groligová, CSc. (člen) Ing. Zdeňka Videcká, Ph.D. (člen)
Date of acceptance
2009-06-23
Defence
Diplomant seznámil komisi s obsahem a výsledky své diplomové práce a zodpověděl otázky vedoucího, oponenta a dalších členů komise: 1. Jaké čtyři základní parametry jsou důležité pro správné vyhodnocení povrchových teplot měřeného objektu. 2. Závisí hodnota emisivity na barvě měřeného objektu? 3. Definujte Vámi použité termíny "ocel rezavá" a "ocel nerezová"? 4. Popište postup zjištění emisivity pomocí navrženého přípravku. 5. Jaká je optimální vzdálenost termokamery pro snímání tepelného ztížení povrchu nástroje při řezném procesu? 6. K čemu jste dospěli tímto experimentem?
Result of defence
práce byla úspěšně obhájena
Document licence
Standardní licenční smlouva - přístup k plnému textu bez omezení
DOI
Collections
Citace PRO