Vzdálené monitorování motorových vozidel

Loading...
Thumbnail Image
Date
ORCID
Mark
A
Journal Title
Journal ISSN
Volume Title
Publisher
Vysoké učení technické v Brně. Fakulta elektrotechniky a komunikačních technologií
Abstract
Cílem této práce je navrhnout levné a efektivní zabezpečovací zařízení do automobilu, jehož maximální proud v hlídacím stavu bude do 1mA. Je provedeno základní rozdělení autoalarmů a popsány jejich hlavní výhody a nevýhody. Jako nejlepší možnost je nakonec zvolena koncepce GPS/GSM autoalarmu. V následující části je rozebrán návrh spínaného zdroje, komunikace po RS232 s GSM a GPS modulem, I2C komunikace s akcelerometrem a timerem a návrh modulu displeje. Dále je zde vysvětleno, jak kódovat a dekódovat PDU formát sms zpráv. V další části jsou uvedeny změřené základní charakteristiky spínaného zdroje (účinnost, spínací frekvence atd.). Následně je vysvětlen vývojový diagram hlavní programové smyčky. Také je rozebrán tvar sms, kterou autoalarm pošle v případě ukradení vozu. Poté je ukázáno, jak nastavit timer, mez zrychlení a dobu mezi kontrolami ovládacích sms. Pátá část se zabývá instalací autoalarmu do vozu (konkrétně ukázáno na Škodě Favorit). V šesté části jsou uvedeny ceny jednotlivých součástí a vyčísleny celkové náklady na zařízení. V poslední části je návrh shrnut a jsou dány vylepšovací návrhy.
The main goal of this work is to design an efficient and cheap car-alarm with an electricity consumption not exceeding 1mA in the stand-by mode. The first part focuses on the conception of the car-alarm. As the best option - GPS/GSM car-alarm conception is chosen. Then the design of the switching power supply, communication via RS232 with the GSM module, and GPS module, I2C communication with accelerometer and timer IC, and design of the display module are described. Furthermore, the process of how to code/decode sms into the PDU format is also discussed in this part. The second part provides some basic empirical characteristics of the switching power supply (efficiency, switching frequency etc.). Then the owchart of the main loop is explained, followed by an example of the sms which the car-alarm sends in case a car theft. Explanation of how to set up timer, acceleration threshold and the time between the check of the sms commads is the subject of the next section. Fifth part deals with the installation the car-alarm into a car which is illustrated on the Skoda Favorit example. Total costs and also different cost items are listed just before concluding and suggesting some potential improvements of the device.
Description
Citation
STRECKER, Z. Vzdálené monitorování motorových vozidel [online]. Brno: Vysoké učení technické v Brně. Fakulta elektrotechniky a komunikačních technologií. 2009.
Document type
Document version
Date of access to the full text
Language of document
cs
Study field
Kybernetika, automatizace a měření
Comittee
plk. gšt. prof. Dr. Ing. Alexandr Štefek, Dr. (předseda) doc. Ing. Ludvík Bejček, CSc. (místopředseda) doc. Ing. Petr Fiedler, Ph.D. (člen) Ing. Radovan Holek, CSc. (člen) Ing. Miloslav Richter, Ph.D. (člen) prof. Ing. František Zezulka, CSc. (člen)
Date of acceptance
2009-06-09
Defence
Student obhájil diplomovou práci. Student odpověděl na položené otázky oponenta a na otázky komise.
Result of defence
práce byla úspěšně obhájena
Document licence
Standardní licenční smlouva - přístup k plnému textu bez omezení
DOI
Collections
Citace PRO