Kvalita obrazu a služeb v širokopásmových multimediálních sítích a systémech budoucnosti

Abstract
Téma doktorské práce je zaměřeno na analýzu zpracování signálů v širokopásmových multimediálních sítích a systémech budoucnosti, kde se předpokládají systémy s ultra vysokým rozlišením (UHDTV), vysokým snímkovým kmitočtem (HFR) a stereoskopické systémy (3D). Tyto systémy budou umožňovat vysoce účinnou zdrojovou kompresi obrazu, zvuku a dat a také jejich vysoce účinný přenos, a to jak při volném vysílání (např. DVB-T2), tak ve službách placené televize (např. IPTV). Cílem práce je analýza a vyhodnocení kvality obrazu a služeb v těchto systémech na základě objektivních metrik a subjektivních testů. Práce se dále zaměřuje na analýzu vnímané kvality u stereoskopické televize, kódovací účinnost moderních stereoskopických enkoderů a vlivu sekvencí na uživatelský komfort.
The doctoral thesis is focused on the analysis of signal processing in future broadband multimedia networks and systems, where ultra-high definition televisions (UHDTV), high frame rate (HFR) videos and stereoscopic systems (3D) are expected. These systems will enable very high source coding and compression of video, audio and data, and also very effective transmission, even in free-to-air television broadcasting (e.g. DVB-T2) or on-demand television systems (e.g. IPTV). The aim of the work is to analyse and evaluate video quality based on objective metrics and subjective tests. The work also focuses on the analysis of perceived quality in stereoscopic televisions, the coding efficiency of modern stereoscopic encoders and the influence of stereoscopic sequences on user comfort.
Description
Citation
KUFA, J. Kvalita obrazu a služeb v širokopásmových multimediálních sítích a systémech budoucnosti [online]. Brno: Vysoké učení technické v Brně. Fakulta elektrotechniky a komunikačních technologií. 2018.
Document type
Document version
Date of access to the full text
Language of document
en
Study field
Elektronika a sdělovací technika
Comittee
prof. Ing. Aleš Prokeš, Ph.D. (předseda) prof. Ing. Miloš Klíma, CSc. (člen) prof. Ing. Peter Farkaš, DrSc. (člen) doc. Ing. Jiří Masopust, CSc. (člen) doc. Ing. Kamil Říha, Ph.D. (člen) doc. Ing. Martin Slanina, Ph.D. (člen) prof. Ing. Róbert Hudec, Ph.D. - oponent (člen) Ing. Karel Fliegel, Ph.D. - oponent (člen)
Date of acceptance
2018-12-11
Defence
Práce Ing. Jana Kufy se zabývá zkoumáním kvality obrazu a služeb v širokopásmových multimediálních sítích a systémech budoucnosti. K hlavním cílům práce patří hodnocení kvality zážitku 2D videa, vliv hardwarové implementace kompresních standardů a hodnocení kvality stereoskopických videí. Dizertační práce splňuje v důležitých aspektech stanovené cíle, přináší nové poznatky a metody jako je návrh modelů pro hodnocení 3D obsahu. Jádro práce bylo dostatečně publikováno. Doktorand spojil ve své práci teoretické znalosti s technicko-inženýrskými schopnostmi a potvrdil tak svoji schopnost samostatné vědecké práce na velmi dobré úrovni. Komise se jednomyslně usnesla na závěru, že Ing. Jan Kufa splnil cíle dizertační práce a dosaženými výsledky a publikační činností splnil podmínky k udělení akademického titulu doktor.
Result of defence
práce byla úspěšně obhájena
Document licence
Standardní licenční smlouva - přístup k plnému textu bez omezení
DOI
Collections
Citace PRO