Využití metod umělé inteligence pro simulaci a identifikaci dat v oblasti proudění

Abstract
Proudění vzduchu lze vizualizovat pomocí aditiv tak, aby bylo možné pořídit snímky a videozáznamy takového proudění. Aditiva mohou být ve formě částic, nebo tvoří spojitá vlákna. Počítačové zpracování takových dat se liší právě podle použité vizualizační metody. Tato práce pojednává o množství postupů k určení tvaru proudnice a rychlosti proudění ve snímcích a záznamech proudění vzduchu. K těmto účelům jsou využívány kromě exaktních postupů i neuronové sítě a genetické algoritmy.
It is possible to simulate an airflow by additives to shoot images and records of such flowing. Additives can be in the form of particles or continuous filaments. A computer evaluation of such data differs depending on the kind of visualization method. This thesis deals with a number of different approaches to determine the airjet shape and airflow velocity in airflow images and records. Exact procedures area sed for these purposes as well as neural networks and genetic algorithms.
Description
Citation
RICHTER, J. Využití metod umělé inteligence pro simulaci a identifikaci dat v oblasti proudění [online]. Brno: Vysoké učení technické v Brně. Fakulta strojního inženýrství. 2019.
Document type
Document version
Date of access to the full text
Language of document
cs
Study field
Konstrukční a procesní inženýrství
Comittee
doc. Ing. Radomil Matoušek, Ph.D. (předseda) prof. Ing. Milan Pavelek, CSc. (člen) doc. Ing. Oldřich Trenz, Ph.D. (člen) prof. Ing. Pavel Ošmera, CSc. (člen) doc. Ing. Ivana Rábová, Ph.D. (člen) doc. Ing. Vladislav Škorpil, CSc. (člen)
Date of acceptance
2019-01-29
Defence
Výzkum v oblasti IP, resp. vizualizace proudění je bezesporu přínosem. Prezentované přínosy jsou opodstatněné přestože existuje řada dalších alternativ.
Result of defence
práce byla úspěšně obhájena
Document licence
Standardní licenční smlouva - přístup k plnému textu bez omezení
DOI
Collections
Citace PRO