Adaptor pro měření skupinového zpoždění

Loading...
Thumbnail Image
Date
ORCID
Mark
C
Journal Title
Journal ISSN
Volume Title
Publisher
Vysoké učení technické v Brně. Fakulta elektrotechniky a komunikačních technologií
Abstract
Účel této práce je navrhnout adaptor pro měření skupinového zpoždění. Toto zařízení by mělo fungovat jako jedno přídavné zařízení, které se připojí mezi rozmítaný generátor (např. wobler X1-50) a měřený obvod. Tato sestava umožňuje měřit nejen závislost skupinového zpoždění na kmitočtu u měřeného obvodu, ale i jeho amplitudově - kmitočtovou charakteristiku. V případě použití jiného samostatného rozmítaného generátoru se pro zobrazení měřených charakteristik může použít jakýkoliv osciloskop, který pracuje v XY režimu. Využití tohoto zařízení může být např. k měření skupinového zpoždění mezifrekvenčních zesilovačů u televizních přijímačů v kmitočtovém pásmu od 30 MHz do 50 MHz. Toto zařízení je schopno změřit skupinové zpoždění v rozsahu od 0,56 ns do 2 s.
The purpose of this work is to propose the adaptor for the group delay measuring. This equipment would be worked as one special device, which it connects between wobble generator (for example wobbler X1-50) and measured circuit. This configuration can be measured not only the dependence of group delay on frequency at the measured circuit, but it can be measured even its amplitude - frequency characteristics. Whatever oscilloscope can be used for displaying of measured characteristics in the event of the application of other separate wobble generator, when the oscilloscope works in XY mode. The utilization of the equipment can be for example for the group delay measuring of intermediate frequency amplifiers by TV sets at frequency band since 30 MHz to 50 MHz. This equipment is able to measure the group delay time within the range since 0.56 ns to 2 s.
Description
Citation
MÜLLER, M. Adaptor pro měření skupinového zpoždění [online]. Brno: Vysoké učení technické v Brně. Fakulta elektrotechniky a komunikačních technologií. 2009.
Document type
Document version
Date of access to the full text
Language of document
cs
Study field
Elektronika a sdělovací technika
Comittee
prof. Dr. Ing. Zdeněk Kolka (předseda) prof. Ing. Pavel Fiala, Ph.D. (místopředseda) prof. Ing. Václav Říčný, CSc. (člen) prof. Ing. Karel Roubík, Ph.D. (člen) doc. Ing. Jiří Kozumplík, CSc. (člen) Ing. Ivo Hertl, Ph.D. (člen)
Date of acceptance
2009-06-15
Defence
Student prezentuje výsledky a postupy řešení své bakalářské práce. Následně odpovídá na dotazy vedoucího a oponenta práce a na dotazy členů zkušební komise.
Result of defence
práce byla úspěšně obhájena
Document licence
Standardní licenční smlouva - přístup k plnému textu bez omezení
DOI
Collections
Citace PRO