Komunikační adaptér pro systém sběru dat – hardwarová i softwarová realizace

Loading...
Thumbnail Image
Date
ORCID
Mark
B
Journal Title
Journal ISSN
Volume Title
Publisher
Vysoké učení technické v Brně. Fakulta elektrotechniky a komunikačních technologií
Abstract
Cílem této bakalářské práce je tvorba adaptéru pro systém sběru dat řízeného mikrokontrolérem. Funkce zařízení spočívá v sériovém asynchronním příjmu ASCII řetězce odeslaného ultrazvukovým tloušťkoměrem přenosovou rychlostí 2400Bd. Přenos je realizován dle standardu RS-232. Část řetězce obsahuje číselnou informaci o hodnotě změřené tloušťkoměrem. V mikrokontroléru je tato číselná informace vynásobena korekční konstantou uloženou v paměti EEPROM a umístěním desetinné čárky je určen řád čísla. Poté je řetězec zařízením asynchronně odeslán přenosovou rychlostí 9600Bd do nadřazeného systému. V práci je popsán obslužný program mikrokontroléru v jazyce Assembler a hardwarová konstrukce zařízení.
The aim of this bachelor thesis is to create adaptor with microcontroller for data acgusition system. Function of the device is to receive serial asynchronous string of ASCII characters which was send from ultrasonic thickness gauge. Baud rate of transmittion is 2400Bd. Transmittion is realized according to RS-232 standard. Part of the string contains numeric information about value which was measured by thickness gauge. This numeric information is in microcontroller multiplied with corrective constant and decimal point in result is placed to right position. Corrective constant is stored in EEPROM memory. After that adaptor transsmits data to superior system in format of serial asynchronous string of ASCII with baud rate 9600Bd. Thesis describes service code for microcontroller in Assembler language and hardware construction of device.
Description
Citation
KAŠPAR, P. Komunikační adaptér pro systém sběru dat – hardwarová i softwarová realizace [online]. Brno: Vysoké učení technické v Brně. Fakulta elektrotechniky a komunikačních technologií. 2009.
Document type
Document version
Date of access to the full text
Language of document
cs
Study field
Elektronika a sdělovací technika
Comittee
prof. Ing. Stanislav Hanus, CSc. (předseda) doc. Ing. Tomáš Frýza, Ph.D. (místopředseda) prof. Ing. Vladimír Šebesta, CSc. (člen) Ing. Petr Vágner, Ph.D. (člen) doc. Ing. Jiří Rozman, CSc. (člen) prof. Ing. Stanislav Zvánovec, Ph.D. (člen)
Date of acceptance
2009-06-16
Defence
Student prezentuje výsledky a postupy řešení své bakalářské práce. Následně odpovídá na dotazy vedoucího a oponenta práce a na dotazy členů zkušební komise.
Result of defence
práce byla úspěšně obhájena
Document licence
Standardní licenční smlouva - přístup k plnému textu bez omezení
DOI
Collections
Citace PRO