PDA software pro robotický fotbal

Loading...
Thumbnail Image
Date
ORCID
Mark
B
Journal Title
Journal ISSN
Volume Title
Publisher
Vysoké učení technické v Brně. Fakulta elektrotechniky a komunikačních technologií
Abstract
Robotický fotbal je hra podobná klasickému fotbalu, jen s tím rozdílem, že místo lidských hráčů se zápasu účastní roboty. Hra probíhá až na nějaké výjimky (faul, pokutový kop, patová situace) zcela autonomně, bez zásahu člověka. Na hru dohlíží lidský rozhodčí. Hry se účastní dva týmy, každý tým má svůj řídící počítač. Ten tvoří mozek celé hry, kamerou zpracovává obraz dění na hřišti, rozhoduje o další strategii a přes bezdrátové komunikační rozhraní posílá robotům, jakým směrem se mají vydat. Práce se zabývá testováním komunikačního rozhraní a návrhem nového komunikačního protokolu pro následující generaci robotů. Nová generace bude mít implementované bezdrátové moduly ZigBee a infračervený snímač. K testování se využívá kapesního počítače Palm TX. Ten vysílá data přes rozhraní Bluetooth do řídícího počítače, který data pošle dále robotům. Pomocí rohzraní IrDA, kterým kapesní počítač Palmu TX také disponuje, se budou v nové generaci robotů nastavovat hodnoty PID regulátoru robota a jeho adresa.
Robotic soccer is a game like a real soccer but here the game is played by robots. The rules are the same, only there are few exceptions (foul, penalty kick, stalemate situation). Game is running without the human intervention. Just a human referee is supervising the game. Two teams are attending the game. Each of them has a control computer. The control computer is the brain of the game. It has a camera, it is making decisions for the next step of robots and sending them configuration data. The thesis deals with testing of communication interface and designs the new communication protocol for the next generation of the robots. The testing is provided by pocket pc Palm TX. It will send data over the Bluetooth interface to the control pc and will configure particular constants, like constants of PID regulator and an address of a robot. This will be provided by the IrDA interface.
Description
Citation
UHLÍŘ, L. PDA software pro robotický fotbal [online]. Brno: Vysoké učení technické v Brně. Fakulta elektrotechniky a komunikačních technologií. 2008.
Document type
Document version
Date of access to the full text
Language of document
cs
Study field
Kybernetika, automatizace a měření
Comittee
prof. Dr. Ing. Miroslav Pokorný (předseda) prof. Ing. Petr Vavřín, DrSc. (místopředseda) prof. Ing. Pavel Jura, CSc. (člen) Ing. Karel Horák, Ph.D. (člen) Ing. Tomáš Macho, Ph.D. (člen) Ing. Miloslav Čejka, CSc. (člen)
Date of acceptance
2008-06-11
Defence
Student prezentoval svoji závěrečnou práci. Na otázky oponenta student odpověděl. Komise: 1.Otázka na informačních obsah přenášených dat 2.Diskuse ohledně velikosti robotů Student na otázky odpověděl.
Result of defence
práce byla úspěšně obhájena
Document licence
Standardní licenční smlouva - přístup k plnému textu bez omezení
DOI
Collections
Citace PRO