Návrh a optimalizace tlumiče teplotních fluktuací využívající latentní teplo fázové přeměny

Loading...
Thumbnail Image
Date
ORCID
Mark
A
Journal Title
Journal ISSN
Volume Title
Publisher
Vysoké učení technické v Brně. Fakulta strojního inženýrství
Abstract
Cílem této diplomové práce je vytvořit model tlumiče teplotních fluktuací pomocí metod v práci popsaných. K tlumení fluktuací se využívá materiál PCM. Tato práce popisuje jednu z možný aplikací tohoto materiálu do praxe. K numerickému výpočtu fázové přeměny materiálu PCM se využívá metoda efektivní tepelné kapacity a metoda entalpie. Součástí práce jsou i teoretické základy přenosu tepla, které popisují diferenciální rovnice. V závěru je model optimalizován a techniky na něm použity popsány.
The goal of this master’s thesis is creating a model of the attenuation of the fluid temperature fluctuations using methods described in the thesis. PCM is used to attenuation of fluctuations. This thesis is example of utilization PCM in technical practice. Numerical calculation of PCM phase change uses the method of effective heat capacity and enthalpy method. A part of this thesis also forms a theoretical basis for heat transfer described by differential equations. The final part of the thesis is dedicated to the optimization of the model and the description of the optimization methods.
Description
Citation
KOZUBÍK, L. Návrh a optimalizace tlumiče teplotních fluktuací využívající latentní teplo fázové přeměny [online]. Brno: Vysoké učení technické v Brně. Fakulta strojního inženýrství. 2018.
Document type
Document version
Date of access to the full text
Language of document
cs
Study field
Matematické inženýrství
Comittee
prof. RNDr. Zdeněk Pospíšil, Dr. (předseda) prof. RNDr. Jan Franců, CSc. (místopředseda) doc. Mgr. Jaroslav Hrdina, Ph.D. (člen) doc. RNDr. Zdeněk Karpíšek, CSc. (člen) prof. Mgr. Pavel Řehák, Ph.D. (člen)
Date of acceptance
2018-06-20
Defence
Diplomant seznámil komisi s diplomovou prací a odpověděl na připomínky a dotazy recenzenta diplomové práce. Komise položila diplomantovi otázky k diplomové práci: Teploty jsou opravdu v Kelvinech? Co jste optimalizoval? Rozměry tlumiče? Motivace práce vyšla z nějakého konkrétního problému?
Result of defence
práce byla úspěšně obhájena
Document licence
Standardní licenční smlouva - přístup k plnému textu bez omezení
DOI
Collections
Citace PRO