Modely matematického programování pro směšovací úlohy

Loading...
Thumbnail Image
Date
ORCID
Mark
C
Journal Title
Journal ISSN
Volume Title
Publisher
Vysoké učení technické v Brně. Fakulta strojního inženýrství
Abstract
Diplomová práce se zabývá optimalizačními modely s návrhem nové infrastruktury odpadového hospodářství v ČR tak, aby se spalitelný odpad, který není využíván materiálově, mohl využít energeticky. Tento úkol je zpracováván pomocí optimalizačních modelů, zahrnujících dopravní a směšovací úlohy. Nejprve jsou v této práci uvedeny pojmy z teorie grafů a optimalizace. Následně jsou vysvětleny některé funkce programu GAMS a později i programovacího jazyka VBA užívaného pro rychlé zacházení s rozsáhlejšími daty. V hlavní části jsou vyvinuty tři postupně se rozšiřující modely, do kterých jsou na závěr implementována data z informačního systému odpadového hospodářství.
This diploma thesis deals with optimization models with design of a new waste management infrastructure in the Czech Republic, such that combustible waste, which is not utilized by the material recovering, can be used by energy recovering. This task is handled by optimization models, including trac and mixing problems. First of all, the concepts of graph theory and optimization are presented in this paper. Subsequently, some of the GAMS functions are discussed, and later the VBA programming language used to handle the larger data quickly is presented. In the main part, three gradually expanding models are developed. At the end the data from the waste management information system are implemented into them.
Description
Citation
KALENSKÝ, V. Modely matematického programování pro směšovací úlohy [online]. Brno: Vysoké učení technické v Brně. Fakulta strojního inženýrství. 2018.
Document type
Document version
Date of access to the full text
Language of document
cs
Study field
Matematické inženýrství
Comittee
prof. RNDr. Zdeněk Pospíšil, Dr. (předseda) prof. RNDr. Jan Franců, CSc. (místopředseda) doc. Mgr. Jaroslav Hrdina, Ph.D. (člen) doc. RNDr. Zdeněk Karpíšek, CSc. (člen) prof. Mgr. Pavel Řehák, Ph.D. (člen)
Date of acceptance
2018-06-20
Defence
Diplomant seznámil komisi s diplomovou prací a odpověděl na připomínky a dotazy recenzenta diplomové práce. Komise položila diplomantovi otázky k diplomové práci: Na str. 33 je matice vzdáleností - v jakých je to jednotkách? Na str. 39 - závislost mezi penalizací a energií - je lineární? Je ve Šlapanicích cementárna?
Result of defence
práce byla úspěšně obhájena
Document licence
Standardní licenční smlouva - přístup k plnému textu bez omezení
DOI
Collections
Citace PRO