Matematické modely v biologii

Loading...
Thumbnail Image
Date
ORCID
Mark
B
Journal Title
Journal ISSN
Volume Title
Publisher
Vysoké učení technické v Brně. Fakulta strojního inženýrství
Abstract
V tejto práci sa zameriame na zostavenie modelov z matematickej biológie popisujúcich interakciu dravec - korisť. Porovnáme najzákladnejší model Lotka - Volterra s realistickejšími modelmi, tzn. s modelom s vnútrodruhovou konkurenciou a s modelom Gauseho typu. Na záver tieto modely aplikujeme v konkrétnych situáciách a s pomocou softwaru Matlab vykreslíme trajektórie riešení.
The focus of this thesis is on a model construction from the field of mathematical biology describing interaction predator-prey. The most elementary Lotka–Volterra model is compared with more realistic models, i.e. intraspecific competition model and Gause model. Finally, the models are applied in specific situations and solution trajectories are drawn using Matlab.
Description
Citation
VIDOVÁ, K. Matematické modely v biologii [online]. Brno: Vysoké učení technické v Brně. Fakulta strojního inženýrství. 2018.
Document type
Document version
Date of access to the full text
Language of document
cs
Study field
Matematické inženýrství
Comittee
prof. RNDr. Jan Čermák, CSc. (předseda) doc. Ing. Petr Tomášek, Ph.D. (místopředseda) Mgr. Irena Hlavičková, Ph.D. (člen) doc. Ing. Jiří Šremr, Ph.D. (člen) doc. Ing. Pavel Štarha, Ph.D. (člen)
Date of acceptance
2018-06-19
Defence
Studentka seznámila členy komise prostřednictvím své prezentace se svojí bakalářskou prací na téma Matematické modely v biologii. Následně odpovídala na otázky oponenta bakalářské práce i na otázky členů komise.
Result of defence
práce byla úspěšně obhájena
Document licence
Standardní licenční smlouva - přístup k plnému textu bez omezení
DOI
Collections
Citace PRO