Multifunkční kulturní centrum "Creative City" Brno

Loading...
Thumbnail Image
Date
ORCID
Mark
B
Journal Title
Journal ISSN
Volume Title
Publisher
Vysoké učení technické v Brně. Fakulta stavební
Abstract
Tématem práce je radikální přestavba a dostavba unikátního brownfieldu pro kulturní účely, kreativní inkubátor, podnikání a bydlení. Objekt je bývalá káznice nedaleko centra města mezi ulicemi Bratislavská, Soudní a Cejl. Jedná se o historickou budovu, která je v současné době nevyužívaná. Areál pro začínající mladé podnikatele v oblasti kultury, má sloužit jako centrum pro širokou uměleckou veřejnost, zejména z oblasti tzv. kreativního průmyslu jako jsou architekti, designéři, malíř, sochaři, ale i hudebníci, návrháři či vývojáři počítačových her. Budova je historicky cenná, zejména díky klenbám v původní staré části objektu, které zůstávají v největší možné míře zachovány. Vybourána byla pouze část západního křídla, aby zde mohla vzniknout nová výrazná forma ve tvaru krystalu, která veřejnost upoutá zejména ze strany od Cejlu, odkud by kreativní centrum mohlo jinak být snadno přehlédnuto. Tento krystal se stal dominantou objektu a slouží jako hlavní vstup. Novější, méně cenná část areálu z ulice Bratislavská, byla zbourána, aby zde mohlo být vybudováno podzemní parkoviště a nové přístavby sloužící komerčním a administrativním účelům. Přístavby jsou dvě provozně a stavebně oddělené budovy, což umožnilo celý areál otevřít. Koridor, který mezi sebou tyto přístavby vytváří, se směrem k původnímu objektu rozšiřuje a tím vtahuje kolemjdoucí ze strany laické veřejnosti přes atraktivní před-prostor do samotného kreativního centra. Původní dispoziční dvoj-trakt jednotlivých křídel zůstal zachován, což do značné míry ovlivnilo jejich funkční využití. Ve stávajících dvou patrech se nacházejí zejména ateliéry a dílny pro umělce, dále pak multifunkční sál, design market a divadelní sál se zkušebnami. Do nástaveb je situována další část ateliérů, umělecká škola s kreslírnami a studovnami a pronajímatelné prostory. Ve vrchních patrech západního křídla včetně krystalu jsou vybudovány malometrážní byty určené zejména pro umělce z kreativního centra.
The thesis is a radical reconstruction and completion of a unique brownfield for cultural purposes, incubator of creativity, business and housing. The building is a former penitentiary near the city center between streets Bratislavská, Soudní and Cejl. It is a historical building which is currently unused. The complex for starting young entrepreneurs in a field of culture is supposed to serve as a center for a general public of art, particularly for the areas of so called industry of creativity such as architects, designers, painters, sculptors and also musicians, designers and developers of computer games. The building is historically valuable, especially due to the original vaults in the old part of the building which remain preserverd as much as possible. Only a part of a west wing has been demolished in order to construct a new expressive form as a shape of crystal which attracts the public from the Cejl street as it could be easily overlooked otherwise. The crystal has become a dominant part of the building and servers as a main entrance. A newer, less valuable part of the complex from the Bratislavská street, has been razed so there could be an underground parking and new extensions built serving the commercial and administrative purposes. The extenstions are the two operationally and structurally separated buildings allowing opening the entire area. A coridor which these two extensions create in between expands in a direction towards the legacy parts of the complex, thus the passers-by from a general public are pulled into the creative center through an attractive front-place. The original layou of each wing is retained what influenced their functional use decently. There are studios and workshops for artists located in the existing two floors along with multi-purpose hall, design market and theater hall with a trial rooms. There are additional studios, school of art with drawing and reading rooms and commercial areas situated in the extended floors.
Description
Citation
SEKANINOVÁ, J. Multifunkční kulturní centrum "Creative City" Brno [online]. Brno: Vysoké učení technické v Brně. Fakulta stavební. 2015.
Document type
Document version
Date of access to the full text
Language of document
cs
Study field
Architektura a rozvoj sídel
Comittee
Date of acceptance
2015-06-16
Defence
Result of defence
práce byla úspěšně obhájena
Document licence
Standardní licenční smlouva - přístup k plnému textu bez omezení
DOI
Collections
Citace PRO