Vliv uložení nákladu na bezpečnost jízdy nákladního vozidla

Loading...
Thumbnail Image
Date
ORCID
Mark
A
Journal Title
Journal ISSN
Volume Title
Publisher
Vysoké učení technické v Brně. Ústav soudního inženýrství
Abstract
Cílem této diplomové práce je prozkoumat problematiku vlivu uložení nákladu na bezpečnost jízdy nákladního vozidla. Na základě praktických zkušeností s vážením nákladních vozidel a kontrolou upevňování nákladů bylo mou snahou v této práci shrnout legislativní podmínky pro provoz nákladních vozidel z hlediska jejich zatížení, vážení a uložení nákladu. V první části jsem se zabýval vypracováním ucelené metodiky uložení a zabezpečení nákladů na nákladních vozidlech. Uvedl jsem různé metody ukládání a zajišťování nákladů a jejich výpočtů. Jádrem druhé části práce je praktická metodika kontrolního vážení nákladních vozidel na pozemních komunikacích. Zde jsem zohlednil současný způsob a postup při kontrolním vážení a měření nákladních vozidel. U mnou zkušebně zvážených nákladních automobilů různých typů jsem si ověřil, že pro bezpečné uložení nákladu je klíčové určení polohy těžiště vozidla. Tento problém podrobně řeším v poslední části diplomové práce.
The objection of this dissertation is to examine effects of stowed cargo on safety driving of a vehicle. Based on general experience of weighing trucks and monitoring of cargo fixture, my attempt was to summarize related legislative conditions of the operation of trucks in terms of payload, weighing and stowing of cargo. In the first part I worked on consistent methodology of stowing and fastening of cargo on trucks. I've included various methods of loading cargo and different ways of fastening and their calculations. The main body of the second part is a practical methodology of inspectional weighing of trucks on the road. In this section I took into account the current method and procedure of inspectional weighing and measuring of trucks. During my trial weighing of different types of trucks I proved that the key factor for safe seating and lashing of load on a vehicle is determining center of gravity of the vehicle. I solve this problem in detail in the last part of my work.
Description
Citation
NOVOTNÝ, M. Vliv uložení nákladu na bezpečnost jízdy nákladního vozidla [online]. Brno: Vysoké učení technické v Brně. Ústav soudního inženýrství. 2010.
Document type
Document version
Date of access to the full text
Language of document
cs
Study field
Expertní inženýrství v dopravě
Comittee
doc. Ing. Aleš Vémola, Ph.D. (předseda) Ing. Josef Libertín, CSc. (místopředseda) Ing. Albert Bradáč, Ph.D. (člen) Ing. Jaroslav Kudláček (člen) Ing. Michal Vintr, Ph.D. (člen)
Date of acceptance
2010-06-14
Defence
Result of defence
práce byla úspěšně obhájena
Document licence
Standardní licenční smlouva - přístup k plnému textu bez omezení
DOI
Collections
Citace PRO