Výroba ethanolu jako automobilového paliva z obnovitelných zdrojů energie

No Thumbnail Available
Date
Authors
Doležal, Martin
ORCID
Advisor
Dlabaja, Tomáš
Referee
Kropáč, Jiří
Mark
B
Journal Title
Journal ISSN
Volume Title
Publisher
Vysoké učení technické v Brně. Fakulta strojního inženýrství
Abstract
Práce se zabývá výrobou ethanolu z obnovitelných zdrojů energie. Popisuje procesy výroby ethanolu v závislosti na druhu použitého vstupního materiálu. Dále zkoumá využití ethanolu jakožto motorového paliva a to jak ve směsi s konvenčními palivy, tak jako složku hlavní. V souvislosti s tím se věnuje úpravám spalovacích motorů pro tato paliva. Jsou zhodnoceny výhody a nevýhody nahrazení ropných produktů bioethanolem. Součástí práce je také energetické a ekonomické zhodnocení ethanolu jako automobilového paliva.
The thesis deals with ethanol production using renewable energy ressources. It describes various manufacturing processes and the usage of respective input materials. It researches utilization of ethanol as engine fuel both as a mixture with conventional fuels and also as the principal component. Consequentionally, it proposes a design of combustion engines suitable for this fuel. Evaluation of advantages and disadvantages of substituting petrol products with bioethanol is provided. The thesis also includes energy and economic evaluation.
Description
Citation
DOLEŽAL, M. Výroba ethanolu jako automobilového paliva z obnovitelných zdrojů energie [online]. Brno: Vysoké učení technické v Brně. Fakulta strojního inženýrství. 2010.
Document type
Document version
Date of access to the full text
Language of document
cs
Study field
Strojní inženýrství
Comittee
Ing. Jan Pokorný, CSc. (předseda) Ing. Dušan Vincour, Ph.D. (místopředseda) doc. Ing. Zdeněk Jegla, Ph.D. (člen) doc. Ing. Jiří Hájek, Ph.D. (člen) Ing. Radek Dvořák, Ph.D. (člen) Ing. Vít Kermes, Ph.D. (člen)
Date of acceptance
2010-06-17
Defence
Result of defence
práce byla úspěšně obhájena
Document licence
Standardní licenční smlouva - přístup k plnému textu bez omezení
DOI
Collections
Citace PRO