Modelování a optimalizace šroubovicové antény

Loading...
Thumbnail Image
Date
ORCID
Mark
A
Journal Title
Journal ISSN
Volume Title
Publisher
Vysoké učení technické v Brně. Fakulta elektrotechniky a komunikačních technologií
Abstract
Obsahem práce je návrh šroubovicových antén pro zadané kmitočty. Teoretický návrh je ověřen v kalkulátorech parametrů. Ověření vlastností návrhu proběhlo v počítačovém simulátoru CST Microwave studio, ve kterém byly antény také optimalizovány na maximální zisk. K anténám určeným jako ozařovače parabol jsou navrženy paraboly a ohniskové vzdálenosti, ve kterých budou antény vůči parabolám umístěny. K anténám je navrženo impedanční přizpůsobení čtvrtvlnným transformátorem.
The thesis contains the design of helical antennas for the assigned frequencies. The theoretical design is verified by parameter calculators. The design properties were verified in the computer simulator CST Microwave studio where the antennas were optimized to the maximum gain. The antennas intended as parabola feeds are completed with the designs of parabolas and focal distances between the antennas and the parabolas. Impedance matching by a quarter-wave transformer is designed for the antennas.
Description
Citation
ZELINKOVÁ, L. Modelování a optimalizace šroubovicové antény [online]. Brno: Vysoké učení technické v Brně. Fakulta elektrotechniky a komunikačních technologií. 2008.
Document type
Document version
Date of access to the full text
Language of document
cs
Study field
Elektronika a sdělovací technika
Comittee
prof. Ing. Ivo Provazník, Ph.D. (předseda) prof. Ing. Tomáš Kratochvíl, Ph.D. (místopředseda) doc. Ing. Jiří Sedláček, CSc. (člen) Doc. Ing. Josef Dobeš, CSc. (člen) Ing. Zbyněk Lukeš, Ph.D. (člen) prof. Ing. Stanislav Zvánovec, Ph.D. (člen)
Date of acceptance
2008-06-17
Defence
Student prezentuje výsledky a postupy řešení své bakalářské práce. Následně odpovídá na dotazy vedoucího a oponenta práce a na dotazy členů zkušební komise.
Result of defence
práce byla úspěšně obhájena
Document licence
Standardní licenční smlouva - přístup k plnému textu bez omezení
DOI
Collections
Citace PRO