Algebraické metody řešení kubické rovnice

Loading...
Thumbnail Image
Date
ORCID
Mark
B
Journal Title
Journal ISSN
Volume Title
Publisher
Vysoké učení technické v Brně. Fakulta strojního inženýrství
Abstract
Algebraickým řešením kubických rovnic se snažíme získat tři kořeny, z nichž jeden je reálný a zbývající dva mohou být jak reálné, tak kompexně sdružené. Výpočty jsou v této práci prováděny pomocí Cardanových vzorců. V současné době se ovšem Cardanovy vzorce téměř nepoužívají pro svou nepraktičnost a výpočty jsou prováděny pomocí numerických metod.
Solving cubic equations algebraically, we try to obtain three roots. One of them is real and the other ones may be either real or complex conjugate. The computations in this work are performed by means of Cardano formulae. Nowadays, Cardano formulae are rarely used due to their impracticallnes. Numerical methods are used instead.
Description
Citation
SLADKÁ, V. Algebraické metody řešení kubické rovnice [online]. Brno: Vysoké učení technické v Brně. Fakulta strojního inženýrství. 2008.
Document type
Document version
Date of access to the full text
Language of document
cs
Study field
Matematické inženýrství
Comittee
prof. RNDr. Jan Čermák, CSc. (předseda) doc. RNDr. Jiří Klaška, Dr. (místopředseda) RNDr. Radovan Potůček, Ph.D. (člen) RNDr. Ludmila Chvalinová, CSc. (člen) doc. Ing. Pavel Štarha, Ph.D. (člen)
Date of acceptance
2008-06-18
Defence
Result of defence
práce byla úspěšně obhájena
Document licence
Standardní licenční smlouva - přístup k plnému textu bez omezení
DOI
Collections
Citace PRO