Rychlostní obrábění, jeho fyzikální podstata a jeho uplatnění v moderní výrobě

Loading...
Thumbnail Image
Date
ORCID
Mark
B
Journal Title
Journal ISSN
Volume Title
Publisher
Vysoké učení technické v Brně. Fakulta strojního inženýrství
Abstract
Táto práca poskytuje stručný prehžad o technológii vysokorýchlostného obrábania. Zaoberá sa vlastnosťami materiálu pri vysokej deformačnej rýchlosti v primárnej a sekundárnej oblasti a tvorbe triesky. Nadväzuje vožba nástrojové-ho materiálu a použitie pri rôznych typov materiálu. Práca sa taktiež venuje problematike vysokorýchlostného brúsenia, popísaním základného mechani-zmu a analýze tohto procesu a jeho perspektívami.
This thesis gives a brief overwiev of high speed cutting technology. It out-lines material behavior at high strain rates in primary and secondary shear zone and chip forming. It continous in choice of tool material and using in various work material. There is also a reference to high speed grinding, defining its base mechanism and analyzing this process and its perpectives.
Description
Citation
ŠIŠJAK, Ľ. Rychlostní obrábění, jeho fyzikální podstata a jeho uplatnění v moderní výrobě [online]. Brno: Vysoké učení technické v Brně. Fakulta strojního inženýrství. 2009.
Document type
Document version
Date of access to the full text
Language of document
cs
Study field
Strojírenská technologie
Comittee
doc. Ing. Anton Humár, CSc. (předseda) prof. Ing. Ivan Dvořák, CSc. (místopředseda) Ing. Pavel Doležal, Ph.D. (člen) Ing. Jozef Majerík, Ph.D. (člen) Ing. Štefan Bajčík, Ph.D. (člen) Ing. Jaroslav Jambor, Ph.D. (člen)
Date of acceptance
2009-06-16
Defence
Bakalář seznámil komisi s obsahem a výsledky své bakalářské práce a zodpověděl otázky vedoucího, oponenta a dalších členů komise: 1. Ortogonální a obecný řezný proces - charakteristika, příklady. 2. Ekvivalentní tloušťka broušení - konkretizace pro rovinné obvodové tangenciální broušení. 3. Jaký typ soustružnické operace je možno považovat za ortogonální? 4. Jaký byl přínos této bakalářské práce? 5. Je možno aplikovat MKP pro vysokorychlostní broušení? 6. Jaké jsou korozivzdorné oceli? 7. Od jakých hodnot řezné rychlosti začínáme hovořit o vysokorychlostním broušení? 8. Jaký typ brousicího kotouče je možno použít pro obrábění kalených ocelí? 9. Co znamená pórovitost brousicího kotouče? 10. Který typ kotouče lépe odvádí teplo z místa řezu (s ohledem na pórovitost kotouče)?
Result of defence
práce byla úspěšně obhájena
Document licence
Standardní licenční smlouva - přístup k plnému textu bez omezení
DOI
Collections
Citace PRO