Pulsní oxymetr v LabVIEW

Loading...
Thumbnail Image
Date
ORCID
Mark
B
Journal Title
Journal ISSN
Volume Title
Publisher
Vysoké učení technické v Brně. Fakulta elektrotechniky a komunikačních technologií
Abstract
Jednou z nejdůležitějších funkcí lidského těla je poskytnout dostatek kyslíku do všech jeho částí. Kyslík se v krvi váže na hemoglobin a je transportován do tkání. Oxymetrie je neinvazivní metoda pro měření množství kyslíku navázaného na hemoglobin. Okysličený a neokysličený hemoglobin má odlišné absorpční vlastnosti pro světla různých vlnových délek. Proto pulsní oxymetr prosvětluje tkáň červeným a infračerveným světlem. Signál procházející přes tkáň je ovlivněn absorpčními vlastnostmi hemoglobinu a srdečním pulsem. Tyto signály měříme a poměr jejich velikostí nám umožní vypočítat nasycení krve kyslíkem.
One of the most important vital functions of the human body is providing sufficient oxygen to all its parts. Oxygen in the blood binds to hemoglobin and it is transported to tissues. Oxymetry is non-invasive method for measuring the amount of oxygen bound to hemoglobin. Oxygenated hemoglobin and deoxygenated have different absorption characteristics for light of different wavelengths. Therefore, pulse oxymetry transmits tissue with red and infrared light. Signal passing through the tissue is affected by the absorption properties of hemoglobin and heart pulse. These signals are measured and the ratio of their size allows us to calculate blood oxygen saturation.
Description
Citation
SYNEK, J. Pulsní oxymetr v LabVIEW [online]. Brno: Vysoké učení technické v Brně. Fakulta elektrotechniky a komunikačních technologií. 2010.
Document type
Document version
Date of access to the full text
Language of document
cs
Study field
Biomedicínská technika a bioinformatika
Comittee
doc. Ing. Jiří Kozumplík, CSc. (předseda) doc. Ing. Radim Kolář, Ph.D. (místopředseda) doc. Ing. Aleš Drastich, CSc. (člen) Doc. MUDr. Lenka Vargová, Ph.D. (člen) Doc. MUDr. Robert Roman, Ph.D. (člen)
Date of acceptance
2010-06-18
Defence
Student prezentoval výsledky své bakalářské práce. Komise byla seznámena s posudkem vedoucího práce a oponenta. Student odpověděl otázky oponenta s porozuměním. Do diskuse se zapojil doc. Kolář, doc. Drastich a MUDr. Roman. MUDr. Roman položil otázku: Závislost nasycení kyslíkem a tepové frekvence. Student odpověděl s porozuměním. Student obhájil bakalářskou práci.
Result of defence
práce byla úspěšně obhájena
Document licence
Standardní licenční smlouva - přístup k plnému textu bez omezení
DOI
Collections
Citace PRO